Εισαγωγή
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Γύρω στα 1890 ένας γάλλος οραματίστηκε την συνάντηση κάθε τέσσερα χρόνια των καλύτερων αθλητών του κόσμου σε αγώνες που θα έμοιαζαν στους ολυμπιακούς της αρχαιότητας. Αυτός ο αρχαιολάτρης ονειροπόλος δεν ήταν άλλος από τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Στα 1892 ανακοίνωσε την ιδέα του στο συνέδριο της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας. Η υποδοχή αυτής της πρότασης δεν ήταν η αναμενόμενη. Επανήλθε στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο το 1894.
Η αντιμετώπιση της πρότασης ήταν μάλλον χλιαρή από τους συνέδρους, με μόνες εξαιρέσεις τον έλληνα αντιπρόσωπο Δημήτριο Βικέλα και τον αμερικανό Γουίλιαμ Σλόαν οι οποίοι και υποστήριξαν απόλυτα τον Κουμπερτέν στις προσπάθειες του. Κατόρθωσε παρόλα αυτά να αποσπάσει μια αόριστη συγκατάθεση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, η οποία του επέτρεψε να ασχοληθεί με την προετοιμασία των αγώνων που θα γίνονταν στο Παρίσι το 1900.
Ο ανυπόμονος γάλλος κατάλαβε πως ο χρόνος που μεσολαβούσε ανάμεσα στην απόφαση (1894) και στην υλοποίηση (1900) ήταν πολύ μεγάλος και υπήρχε κίνδυνος η όλη προσπάθεια να ατονήσει.Έσπευσε με τη βοήθεια του Δ. Βικέλα να προτείνει όπως οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξαχθούν στην Αθήνα το 1896, κάτι που τελικά έγινε με απόλυτη επιτυχία . Οι αγώνες αριθμούνται ήδη από το 1896 και στην αρίθμηση περιλαμβάνονται και οι τρεις ολυμπιάδες του 1916, του 1940 και του 1944 οι οποίες δεν διεξήχθησαν λόγω του Α΄ και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.