Όλα είναι δρόμος
Ο δρόμος, η πιο συνηθισμένη φυσική άσκηση για τον άνθρωπο και ο πιο πρόχειρος και εύκολος τρόπος ανταγωνισμού. Αυτή η μορφή της αναμέτρησης είναι παλιά, όσο και η υποτυπωδέστερες ανθρώπινες κοινωνίες. Ακόμα, η διάκριση του νικητή αλλά και η σειρά επιτυχίας των άλλων αγωνιστών είναι τόσο άμεση και παραστατική, ώστε να γεννά αβίαστα την ιδέα της άμιλλας χωρίς συγκεκριμένο πρακτικό σκοπό, την ιδέα δηλαδή του αθλητικού αγώνα.

Σε όλη την αρχαιότητα η σημασία του δρόμου ήταν εξαιρετική. Ο Ξενοφάνης, ο ιδρυτής της Ελεατικής φιλοσοφικής σχολής, θεωρεί την ταχύτητα στα πόδια σαν το προσόν του ανθρώπου που τιμάται περισσότερο.

Ο Αχιλλέας αναφέρεται από τον Όμηρο σαν "πόδας ωκύς" (γρήγορος στα πόδια), γιατί ο ποιητής αξιολογεί αυτή την ικανότητα σαν την πιο σπουδαία από όλες τις φυσικές αρετές. Η σημασία του αγωνίσματος φαίνεται ακόμη και από το γεγονός πως, σύμφωνα με την περίφημη επιγραφή της Γόρτυνος, οι πολίτες με βάση την ικανότητά τους στο τρέξιμο χωρίζονταν σε "αποδρόμους" και "δρομείς" και αποτελούσαν δύο διαφορετικές τάξεις.

Οι δρομείς έτρεχαν πάντοτε με γυμνά πόδια. Στα παλαιότερα χρόνια φορούσαν κάποιο περίζωμα που όμως αργότερα καταργήθηκε. Κατά την παράδοση, ο πρωτος που το πέταξε και αγωνίστηκε γυμνός ήταν ο Όρσιππος από τα Μέγαρα, νικητής στην 15η Ολυμπιάδα (720 π.Χ.).

Για το αγώνισμα του δρόμου δεν χρειάζεται παρά ένας ισόπεδος χώρος με αρκετό μήκος ώστε να μπορούν οι δρομείς να αναπτύξουν άνετα όλη τους την ταχύτητα και αρκετό πλάτος για να συμμετέχουν πολλοί αθλητές. Μία έκταση δηλαδή μακρόστενη, τετράπλευρη και ομαλή. Η έκταση αυτή καθορίστηκε να έχει μήκος 600 πόδια, το λεγόμενο "στάδιον", που έδωσε το όνομά του στην απόσταση, στο αγώνισμα και τέλος σε ολόκληρη της εγκατάσταση, φυσική ή τεχνική, που τελούνταν οι αγώνες.

Τα είδη του αρχαίου δρόμου και οι σύγχρονες αντιστοιχίες τους.

Αρχαία ονομασία Μήκος του δρόμου στη αρχαιότητα Σύγχρονη αντιστοιχία
Στάδιον Ένα στάδιον = 600 πόδια = 192,27 μέτρα Δρόμος 200 μέτρων
Δίαυλος Δύο στάδια =1200 πόδια Δρόμος 400 μέτρων
Ίππιος Τέσσερα στάδια Δρόμος 800 μέτρων
Δόλιχος Επτά ως 24 στάδια Δρόμος 2.000 μέτρων
Οπλίτης δρόμος Δύο ή τέσσερα στάδια Δεν υπάρχει
Λαμπαδηδρομία ή λαμπάς 2.500 μέτρα Σκυταλοδρομία
Ηραία 5/6 του σταδίου = 500 πόδια = 160 μέτρα Δρόμος 200 μέτρων γυναικών

Ν.Βασιλάκος

11 Ιουλίου 396 π.χ.
Αρχαίο ημερολόγιο & αγώνες
Επαθλα, βραβεία
Χρονολόγιο αγωνισμάτων
Ιστορική αναδρομή
Ολυμπιακή εκεχειρία
Το αγώνισμα του δρόμου
Χρονολόγηση & Ολυμπιάδες
Γλωσσάρι