Πεκίνο 2008
XXIX. ΠΕΚΙΝΟ 2008
Οι Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πλέον οργανωμένοι των τελευταίων δεκαετιών. Ελαβαν μέρος περίπου 11.000 αθλητές μαζί με 5.500 προπονητές και συνοδούς από 204 χώρες. Η τελετή έναρξης στο νέο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου ξεκίνησε στις 8:00 μ.μ. τοπική ώρα, στις 8 Αυγούστου του 2008. Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω της σύντομης αναπαράστασής της: 08-08/08/08. Ο αριθμός 8 για τους Κινέζους συμβολίζει την ευημερία. Τα αγωνίσματα της ιππασίας διεξήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ· ήταν η δεύτερη φορά που η ΔΟΕ επιτρέπει να διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιππασίας από δυο διαφορετικές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Το 1956 οι Αγώνες είχαν γίνει στην Μελβούρνη, ενώ τα αγωνίσματα της ιππασίας στην Στοκχόλμη καθώς η Αυστραλία είχε απαγορεύσει εισαγωγή αλόγων στην επικράτειά της. Σε δημοφιλή αθλήματα όπως η κολύμβηση και η γυμναστική το πρόγραμμα άλλαξε λίγο καιρό πριν από την έναρξη των αγώνων με τους προκριματικούς να διεξάγονται σε απογευματινή τοπική ώρα και του τελικούς το πρωί ώστε να μεταδίδονται σε ώρες υψηλής τηλεθέασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήταν η πρώτη φορά που, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, δεν τηρήθηκε η εκεχειρία (το μοναδικό ιδεώδες που διατηρείται ατόφιο στο πέρασμα των αιώνων), μιας και οι Γεωργιανοί με τους Ρώσους έλυσαν για μερικές ημέρες τις διαφορές τους στις περιοχές του Καυκάσου. Κατά γενική ομολογία η Τελετή έναρξης του Πεκίνου ήταν καλύτερη όλων των εποχών με πάρα πολλούς συμβολισμούς. Αναφορικά με την Ελλάδα η Πηγή Δεβετζή ήταν αυτή που ξεχώρισε με το χάλκινο στο τριπλούν, αλλά και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης με το αργυρό στο τάε κβον ντο και οι Μπεκατώρου, Παπαδοπούλου, Κραβαριώτη με το χάλκινο στην ιστιοπλοΐα και το αργυρό των Μούγιου/Πολύμερου στην κωπηλασία.
Γιουσέιν Μπολτ
Ο Γιουσέιν Μπολτ έκλεψε την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. με το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. (9,69 δευτερόλεπτα). Εγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο μικρότερο των 9,7 δευτερολέπτων. Παγκόσμιο ρεκόρ έκανε και στα 200 μ. με 19,30 δευτερόλεπτα, ενώ οδήγησε σε χρυσό μετάλλιο και παγκόσμιο ρεκόρ την πατρίδα του Τζαμάικα με 37,10 στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. Εκτός όμως από τον Τζαμαϊκανό ιστορία έγραψε και ο Μάικ Φελπς. Ο Αμερικανός κολυμβητής, έστω και χάρη στο ένα εκατοστό διαφοράς από τον Σέρβο Κάβιτς στα 100μ. πεταλούδα, κατέκτησε οκτώ χρυσά μετάλλια, σημειώνοντας επτά παγκόσμια ρεκόρ και σπάζοντας το ιστορικό ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς από το Μόναχο!

Εναρξη:8 Αυγούστου 2008
Λήξη:24 Αυγούστου 2008
Χώρα:Κίνα
Αθλήματα:28
Αγωνίσματα:302
Χώρες:204
Αθλητές και αθλήτριες:11.208
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2008