Η επιτυχημένη επιστροφή...
XXVIII. ΑΘΗΝΑ 2004
Οι αγώνες του Αθήνας ήταν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ. Έγιναν στο χρονικό διάστημα 13 έως 29 Αυγούστου 2004. Για πρώτη φορά από το 1996, όλα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών έλαβε χώρα ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο. Μασκώτ της διοργάνωσης ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά, εμπνευσμένες από το αρχαίες "δαίδαλα" που ήταν κούκλες και εκτός από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια. Το αγώνισμα της σπάθης γυναικών συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή Ξιφασκία.
Ο Μάικλ Φέλπς στην κολύμβηση, η Γερμανίδα Μπριγκίτε Φίσερ στο κανόε/καγιάκ και ο Μαροκινός, Χισαμ Ελ Γκερούζ έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Αθήνα. Η Ελλάδα κατετάγη 15η στην ανεπίσημη κατάταξη με βάση τα μετάλλια. Οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν 16 μετάλλια από τα οποία τα έξι ήταν χρυσά, ισάριθμα ασημένια και τα τέσσερα χάλκινα. Το πλέον συγκινητικό ήταν του Πύρου Δήμα, ο οποίος με υπερπροσπάθεια έβαλε τέλος στην καριέρα του με ένα χάλκινο, όπως και του Νίκου Κακλαμανάκη με το αργυρό στα μιστράλ. Εντυπωσιακή ήταν η Φανή Χαλκιά με το χρυσό στα 400μ. με εμπόδια, την έκπληξη έκανε η Αθανασία Τσουμελέκα με επίσης χρυσό στα 20χλμ. βάδην, αλλά και το δίδυμο των Νίκο Συρανίδη Θωμά Μπίμη στις καταδύσεις από τα 3μ., όπου ήταν πρώτοι.
Πύρρος Δήμας
Η εικόνα των παπουτσιών του στο ταρτάν της ολυμπιακής εγκατάστασης της Αθήνας θα μείνει αξέχαστη σε όλους. Ο Πύρρος Δήμας είναι ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ο μοναδικός ως τώρα αρσιβαρίστας, με τρία χρυσά και ένα χάλκινο. Αρχισε να ασχολείται με την άρση βαρών το 1980 και δεν άργησε να δείξει τις ικανότητες του στις κατηγορίες των 82,5 και 90 κιλών. Κατέκτησε με τα χρώματα της Ελλάδας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1992, όντας η πρώτη "χρυσή" ολυμπιακή διάκριση για την Ελλάδα μετά το 1980, όταν ο Σ. Μυγιάκης πρώτευσε στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Το 1993, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήρε την τρίτη θέση στα 83κ. και τον ίδιο χρόνο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κέρδισε την πρώτη θέση στην ίδια κατηγορία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών στη Βαρσοβία, τον Μάιο του 1995, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 83 κιλά, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τρία παγκόσμια ρεκόρ, στο αρασέ, στο ζετέ και στο σύνολο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα των ΗΠΑ το 1996 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και ακολούθησε αυτό του Σίδνεϊ το 2000. Στην Αθήνα συγκίνησε τους πάντες, καθώς παρά τον τραυματισμό του κατάφερε να φτάσει το χάλκινο μετάλλιο.


Εναρξη:13/8/2004
Λήξη:29/8/2004
Χώρα:Eλλάδα
Αθλήματα:28
Αγωνίσματα:301
Χώρες:202
Αθλητές:6296
Αθλήτριες:4329
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2008