Πύρρος Δήμας, το χρυσό λιοντάρι από τη Χειμάρα
XXVI. ΑΤΛΑΝΤΑ 1996
Μια Ολυμπιάδα επιτυχημένη οργανωτικά και αγωνιστικά, η οποία όμως στιγματίσθηκε από την έκρηξη μιας βόμβας η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου. Η έκρηξη αυτή εξέθεσε για μια ακόμη φορά τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και κατέδειξε το πόσο ευάλωτες είναι αυτού του είδους οι διοργανώσεις παρά τα οποιαδήποτε αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα έδειξαν ποιο θα είναι το πρόσωπο των Ολυμπιάδων τα προσεχή χρόνια. Με την τελευταία Ολυμπιάδα του 20ου αιώνα μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στον ερασιτεχνισμό και το ολυμπιακό ιδεώδες, όπως τουλάχιστον το οραματίστηκαν ο Κουμπερτέν, ο Βικέλας, ο Μπράντεητζ και τόσοι άλλοι.

Στην Ατλάντα ο στίβος τράβηξε περισσότερο την προσοχή του κοινού μια και επετεύχθησαν μοναδικά ρεκόρ. Στην εκπληκτική κούρσα των 100μ τέσσερις αθλητές κατέβηκαν τα 10'' και ο πρώτος ο καναδός Μπέιλυ πέτυχε ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ με 9'' και 84/100. Μοναδικό επίσης μπορεί να θεωρηθεί και το ρεκόρ του νικητή της κούρσας των 200μ αμερικανού Μ. Τζόνσον με 19'' και 32/100. Ο ίδιος αθλητής πέτυχε μόνο ολυμπιακό ρεκόρ στα 400μ. Ο Καρλ Λίουις με 8,50 κατάκτησε το 7ο στη σειρά ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο. Παγκόσμιο ρεκόρ έκανε και στο άλμα σε ύψος ο αμερικανός Ώστιν με 2,39μ.

Στην κολύμβηση οι Ρώσοι κατέκτησαν τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στα ανδρικά αγωνίσματα, ενώ οι αμερικανίδες κυριάρχησαν στα αγωνίσματα των γυναικών προς γενική έκπληξη. Τέλος, η Ντρημ Τημ Νο 2 κατέκτησε πάλι με μεγάλη ευκολία τον ολυμπιακό τίτλο.

Στην Ατλάντα οι έλληνες αθλητές κατέκτησαν τα περισσότερα μετάλλια από την εποχή της πρώτης Ολυμπιάδας των Αθηνών το 1896. Στην άρση βαρών ο Πύρρος Δήμας έκανε πάλι το θαύμα του κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 83 κιλά. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοεμφανιζόμενος με τα ελληνικά χρώματα Κάχι Κακιασβίλη στα 99 κιλά. Αργυρά μετάλλια κατέκτησαν στο ίδιο αγώνισμα οι Λ. Σαμπάνης στα 59 κιλά, Β. Λεωνίδης στα 64 κιλά και Λ. Κόκκας 91 κιλά. Ο Γ. Μελισσανίδης με εκπληκτική εμφάνιση στις ασκήσεις εδάφους κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Χρυσό μετάλλιο κέρδισε στην ιστιοσανίδα και ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ευχάριστη έκπληξη στον στίβο ήταν η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο άλμα σε ύψος από την Νίκη Μπακογιάννη με άλμα στα 2,03 μ.

Πύρρος Δήμας
Σε μία Ολυμπιάδα που για τους περισσότερους 'Ελληνες θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί στη χώρα μας, αφού ήταν η "Χρυσή Ολυμπιάδα", το "λιοντάρι της Χειμάρας" ήρθε να μας αποζημιώσει κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών. Στην κατηγορία των 83 κιλών σήκωσε 392,5 κιλά κάνοντας συγχρόνως παγκόσμιο ρεκόρ.

Εναρξη:19/7/1996
Λήξη:4/8/1996
Χώρα:ΗΠΑ (USA)
Αθλήματα:26
Αγωνίσματα:271
Χώρες:197
Αθλητές:6806
Αθλήτριες:3512
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000