Βούλα Πατουλίδου, χρυσό μετάλλιο στο στίβο 80 χρόνια μετά τον Τσικληντήρα
XXV. ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992
Η Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης θα μπορούσε να ονομαστεί ως η Ολυμπιάδα του μέτρου, της ασφάλειας και της μεγάλης συμμετοχής. Οι κινήσεις της οργανωτικής επιτροπής ήταν μελετημένες από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης και εργάσθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στην φιλοξενία των αθλητών και των θεατών.

Στους αγώνες πήραν μέρος 172 χώρες αρκετές από τις οποίες ήταν νέες, όπως η Κροατία, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η Σλοβενία και άλλες. Επίσης η ενιαία γερμανική ομάδα έκανε την επανεμφάνιση της μετά από το 1964 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στους αγώνες αυτούς εμφανίστηκε πάλι η Νότια Αφρική μετά από 16 χρόνια αποκλεισμού εξαιτίας της πολιτικής του απαρχάιτ. Τέλος, η Γιουγκοσλαβία αναγκάστηκε να μην πάρει μέρος με τα εθνικά της χρώματα, λόγω των κυρώσεων που είχε επιβάλει στην χώρα ο ΟΗΕ και οι αθλητές της πήραν μέρος ατομικά.

Ασφαλώς η εμφάνιση της Ντρημ Τημ, δηλαδή της αμερικάνικης ομάδας του μπάσκετ,η οποία αποτελείτο από γνωστούς επαγγελματίες του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ -στην οποία δέσποζαν οι μορφές του Μάτζικ Τζόνσον και του Μάικλ Τζόρνταν - τράβηξε την προσοχή του κοινού.

Κατά τα άλλα ο Καρλ Λιούις κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια στο μήκος και την σκυταλοδρομία 4x100μ, η Γ. Ντήβερς παρά τα προβλήματα που είχε με τον θυροειδή της κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. Ο τσέχος Ζελέσνυ στον ακοντισμό με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε επέβαλε την κυριαρχία του στο αγώνισμα. Στην κολύμβηση ένας σπουδαίος αθλητής από την Ουγγαρία ο Τάμας Ντάρνιυ στα 200 και 400μ μεικτής ατομικής εντυπωσίασε με το στυλ του κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια. Τέλος, στη ελληνορωμαική πάλη ο ρώσος Καρέλιν νίκησε όλους τους αντιπάλους του με πτώση επιβεβαιώνοντας με μοναδικό τρόπο την φήμη που είχε ως ένας από τους καλύτερους παλαιστές όλων των εποχών.

Η αποτελούμενη από 67 αθλητές και αθλήτριες ελληνική ομάδα είχε μια ιδιαίτερα αξιόλογη παρουσία. Έτσι η Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης δίκαια μπορεί να θεωρηθεί ως η απαρχή μιας νέας εποχής για τον ελληνικό αθλητισμό Το χρυσό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου στα 100μ με εμπόδια ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο στον στίβο από την εποχή του Κ. Τσικληντήρα (1912). Στην Ολυμπιάδα όμως αυτή ανέτειλε το άστρο του Πύρρου Δήμα στην άρση βαρών, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 82,5 κιλά.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992 - Dream Team
Το γεγονός της Ολυμπιάδας ήταν σίγουρα η παρουσία για πρώτη φορά στους αγώνες επαγγελματιών αθλητών από τις Η. Π. Α. στο μπάσκετ. Η συγκέντρωση σε μία ομάδα ιερών τεράτων όπως ο Μάϊκλ Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Λάρυ Μπερντ έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στους αγώνες αφού, πέρα από την αδιαμφισβήτητη αγωνιστική τους ανωτερότητα υπήρξαν και μία τεράστια ατραξιόν. Την ομάδα αυτή την αποτελούσαν οι Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρυ Μπερντ, Πάτρικ Γιούινγκ,Ντέιβιντ Ρομπινσον, Τσάρλς Μπαρκλευ, Καρλ Μαλόουν, Κρις Μουλέν, Σκότι Πίπεν, Κλάιντ Ντρεξλερ,Τζον Στόκτον και Κρίστιαν Λάετνερ. Η ομάδα αυτή σύντριψε στον τελικό την Κροατία με το ευρύ 117-85.

Εναρξη:25/7/1992
Λήξη:9/8/1992
Χώρα:Ισπανία (ESP)
Αθλήματα:28
Αγωνίσματα:257
Χώρες:169
Αθλητές:6659
Αθλήτριες:2708
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000