Σεργκέυ Μπούμκα, ο τσάρος των αιθέρων.
XXIV. ΣΕΟΥΛ 1988
Η ολυμπιάδα της Σεούλ αντιμετώπισε από την αρχή προβλήματα εξαιτίας της εμμονής της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας να συνδιοργανώσει τους αγώνες με την Νότια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα μάλιστα είχε προχωρήσει στην ανέγερση σταδίων και είχε πείσει αρκετές χώρες του ανατολικού συνασπισμού να υποστηρίξουν το αίτημα της. Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, τελικά όμως ελάχιστες χώρες ακολούθησαν την Β. Κορέα στο μποϋκοτάζ των αγώνων που εξήγγειλε.

Στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ παρουσιάστηκαν τα περισσότερα κρούσματα χρήσης αναβολικών ουσιών από κάθε άλλη Ολυμπιάδα. Εντοπίστηκαν συνολικά δέκα περιπτώσεις αθλητών ντοπέ από τους οποίους οι πέντε είχαν κατακτήσει κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο. Μάλιστα ανάμεσα τους ήταν και ο καναδός δρομέας των 100μ Μπεν Τζόνσον ο οποίος είχε τερματίσει πρώτος στον τελικό του αγωνίσματος με νέο παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο φυσικά δεν αναγνωρίστηκε.

Στην διάρκεια των αγώνων οι επιδόσεις και άλλων αθλητών δημιούργησαν υποψίες αλλά από τον εργαστηριακό έλεγχο δεν αποδείχτηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Μερικές χώρες έκαναν την τελευταία τους εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιο συγκεκριμένα η ΕΣΣΔ, η Ανατολική Γερμανία και η ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Αυτή η τελευταία τους εμφάνιση ήταν μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχημένη. Η ΕΣΣΔ κατέλαβε την πρώτη θέση στα μετάλλια (55χρ. 31αρ. 46 χλκ.) με δεύτερη την Α. Γερμανία (37χρ. 35αγ. 30χλκ.). Ο Σεργκέυ Μπούμκα έδειξε με το άλμα του στα 5,90μ ποιος θα είναι ο κυρίαρχος του αγωνίσματος του επί κοντώ την επόμενη δεκαετία. Η αθλήτρια που όμως προκάλεσε με την εμφάνιση της μεγάλη αίσθηση ήταν η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόυνερ η οποία ονομάστηκε βιονική γυναίκα λόγω των εκπληκτικών επιδόσεων της στα 100μ (10'' 54 ) αλλά κυρίως στα 200μ με το ανεπανάληπτο 21'' 34 που πέτυχε στην διάρκεια των αγώνων. Η Γκρίφιθ μετά τους αγώνες της Σεούλ απεχώρησε από τους στίβους. Πέθανε το 1999 αφήνοντας πίσω της πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο Καρλ Λιούις μετά την αφαίρεση του χρυσού μεταλλίου του δρόμου των 100μ από τον Τζόνσον χρίστηκε πρώτος ολυμπιονίκης, ενώ κέρδισε επίσης το άλμα σε μήκος (8,72μ). Σε αυτούς τους αγώνες έκλεισε την μεγάλη του καριέρα ο μεγάλος Έντουιν Μόουζες με ένα χάλκινο μετάλλιο στα 400μ με εμπόδια. Στην κολύμβηση ο αμερικανός Ματ Μπιόντι με τα πέντε χρυσά μετάλλια ήταν η αδιαμφισβήτητη μορφή των αγώνων μαζί με την εκπληκτική Κριστίν Όττο από την Αν. Γερμανία η οποία κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια.

Η ελληνική ομάδα κατέκτησε στην πάλη με τον βετεράνο Μπάμπη Χολίδη ένα χάλκινο μετάλλιο.

Σεργκέϊ Μπούμπκα
Στην Ολυμπιάδα της Σεούλ εξέχουσα μορφή των αγώνων υπήρξε ο ουκρανός άλτης του επί κοντώ Σεργκέϊ Μπούμπκα. Ο "τσάρος των αιθέρων", αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του αθλήματος για πάνω από δέκα χρόνια και παγκόσμιος ρέκορντμαν κέρδισε άνετα το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 5. 90 μέτρα και απλώς επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του έναντι κάθε αντιπάλου. Στην καριέρα του κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ 31 φορές.

Εναρξη:17/9/1988
Λήξη:2/10/1988
Χώρα:Ν. Κορέα (KOR)
Αθλήματα:25
Αγωνίσματα:237
Χώρες:159
Αθλητές:6279
Αθλήτριες:2186
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000