Καρλ Λιούης, ο νέος Τζέσε Όουενς
XXXIII. ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984
Η βεντέτα που ξεκίνησε το 1980 με την αποχή των αμερικανών και κατόπιν από των συμμάχων τους από τους αγώνες της Μόσχας συνεχίστηκε το 1984 με την αποχή αυτήν την φορά του συνόλου των φιλικών προς την Σοβιετική Ένωση χωρών οι οποίες πρόβαλαν διάφορες αστήρικτες μάλλον δικαιολογίες. Τελικά, δεν πήραν μέρος 18 χώρες μεταξύ των οποίων οι πανίσχυρες ομάδες της ΕΣΣΔ και της Ανατολικής Γερμανίας. Η Ρουμανία ήταν η μόνη χώρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας η οποία έλαβε μέρος στην 23η Ολυμπιάδα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της Ολυμπιάδας του Λος Αντζελες ήταν η εμπορευματοποίηση των πάντων. Η πιο ακραία περίπτωση ήταν η πώληση της λαμπαδηφορίας της ολυμπιακής φλόγας. Έτσι μπορούσε ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να αγοράσει ένα χιλιόμετρο της διαδρομής έναντι κάποιου ποσού, το οποίο κατέληγε στα ταμεία της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων. Η ελληνική ολυμπιακή επιτροπή αντέδρασε αμέσως και απείλησε να μην γίνει η αφή της φλόγας στην Ολυμπία. Τελικά, υπήρξε συμβιβασμός. Έγινε η αφή και η φλόγα μεταφέρθηκε αμέσως αεροπορικώς στις ΗΠΑ χωρίς να υπάρξει,για πρώτη φορά στην ιστορία της ολυμπιακής φλόγας, λαμπαδηφορία επί ελληνικού εδάφους.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο μοναδικός αμερικανός Καρλ Λίουις τράβηξε πάνω του περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον αθλητή τα φώτα της δημοσιότητας στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες ενώ η Τζοαν Μπενουάτ κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ένα νέο αγώνισμα που για πρώτη φορά έγινε σε Ολυμπιάδα, τον Μαραθώνιο γυναικών.

Στην κολύμβηση οι αμερικανοί κολυμβητές και κολυμβήτριες συνεπικουρούμενοι από το "άλμπατρος" Μίκαελ Γκρος εκμεταλλεύτηκαν την αποχή των ανατολικογερμανών και κυριάρχησαν απόλυτα στα αγωνίσματα του υγρού στίβου. Στην γυμναστική η αμερικανίδα Μαίρη Λου Ρέττον νίκησε στο τελευταίο αγώνισμα την ρουμάνα Σάμπο, αφού στο άλμα βαθμολογήθηκε με άριστα 10. Η αμερικανίδα αθλήτρια είχε όμως και μια άλλη πρωτιά. Υπήρξε η πρώτη αθλήτρια η οποία είχε επίσημους σπόνσορες που της έδιναν τα αναγκαία για την προετοιμασία της χρήματα.

Η ελληνική παρουσία ήταν ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα ο Δ. Θανόπουλος αναδείχτηκε δεύτερος ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαική, ενώ ο Μ. Χολίδης κατέλαβε την τρίτη θέση στην ελευθέρα πάλη.

Καρλ Λιούις
Σε μία έντονα εμπορευματοποιημένη ολυμπιάδα όπως ήταν αυτή του 1984 στο Λος Αντζελες η μορφή που ξεχώρισε ήταν αναμφισβήτητα του Καρλ Λιούις. Κατακτώντας τέσσερα συνολικά χρυσά μετάλλια (100 μέτρα, 200 μέτρα, μήκος με νέο παγκόσμιο ρεκόρ και 4 Χ 100) ο "γιος του ανέμου" έβαλε τη σφραγίδα του στην Ολυμπιάδα αυτή αλλά και σε όλη τη δεκαετία του 80 ως ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου.

Εναρξη:28/7/1984
Λήξη:12/8/1984
Χώρα:ΗΠΑ (USA)
Αθλήματα:23
Αγωνίσματα:221
Χώρες:140
Αθλητές:5230
Αθλήτριες:1567
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000