Σεμπάστιαν Κόου και Στηβ Όβετ, αθλητές εναντίον του μποϋκοτάζ
XXII. ΜΟΣΧΑ 1980
Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες που ήταν σύμμαχοι τους αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στους αγώνες διαμαρτυρόμενες για την σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Τελικά, έλαβαν μέρος 81 χώρες και απείχαν 56. Αρκετές όμως από τις 56 χώρες έλαβαν μέρος όχι ως επίσημες κρατικές συμμετοχές, αλλά είτε ως ολυμπιακές επιτροπές ή είτε ως μεμονωμένες ομάδες, όπως η βρετανική ομάδα του στίβου η οποία πήρε μέρος στους αγώνες παρά την αντίθεση της ολυμπιακής επιτροπής της χώρας της.

Η Ελλάδα πήρε μέρος κανονικά στους αγώνες στους οποίους είχε αξιόλογη παρουσία. Παρά την αποχή το επίπεδο του συναγωνισμού ήταν πολύ καλό και η συμμετοχή του κόσμου εντυπωσιακή. Η τελετή έναρξης των αγώνων, αλλά και η τελετή λήξης διακρίνονται από όλες τις ανάλογες τελετές που είχαν γίνει μέχρι τότε αλλά και που ακολούθησαν κυρίως για το ιδιαίτερα υψηλό αισθητικό τους επίπεδο αλλά και για την συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στους θεατές ιδιαίτερα με την παρουσία της μασκώτ των αγώνων, του αρκούδου Μίσα.

Η αποχή ιδίως των αμερικανών αθλητών επηρέασε οπωσδήποτε τον στίβο στον οποίο οι αμερικανοί πάντα διακρίνονται. Στα 100μ ο βρετανός Αλαν Ουέλς κατέκτησε την πρώτη θέση με τον πραγματικά μέτριο χρόνο των 10''και 11/100. Αντίθετα ο ιταλός Πιέτρο Μενέα με την νίκη του στα 200μ επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του στο αγώνισμα. Στις μεσαίες αποστάσεις κυριάρχησαν οι βρετανοί δρομείς, ο Στηβ Όβετ στα 800μ και ο Σεμπάστιαν Κόου στα 1. 500μ.

Στον στίβο εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση ενός άλλου βρετανού, του δεκαθλητή Ντάλευ Τόμσον, ενός πραγματικού υπεραθλητή. Τέλος, στην κολύμβηση ο σοβιετικός κολυμβητής Βλαντιμίρ Σαλνίκοφ ενθουσίασε τους συμπατριώτες του με τα τρία χρυσά μετάλλια που κατέκτησε. Οι σοβιετικοί τελικά δημιούργησαν ρεκόρ κατάκτησης χρυσών μεταλλίων σε μια Ολυμπιάδα με τα ογδόντα που κατέκτησαν συνολικά. Στην ολυμπιάδα της Μόσχας συμμετείχαν και 42 έλληνες αθλητές. Μεγάλες συγκινήσεις προσέφερε στην Ελλάδα η ομάδα της πάλης. Πιο συγκεκριμένα ο Στ. Μηγιάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Γ. Χατζηιωαννίδης κατέκτησε την τρίτη θέση και βέβαια το χάλκινο μετάλλιο. Στην ιστιοπλοία χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Μπουντούρης, ο Γαβρίλης και ο Ραπανάκης στα ΣΟΛΛΙΝΓΚ, ενώ ο Χατζηπαυλής κατετάγη 12ος στα ΦΙΝ.

Σεμπάστιαν Κόου - Στηβ Όβετ
Σε μία Ολυμπιάδα που στιγματίστηκε από την αποχή των δυτικών χωρών η κόντρα των δύο Βρετανών αθλητών στις μεσαίες αποστάσεις έγραψε ιστορία. Χρυσός ολυμπιονίκης ο Κόου στα 1. 500 μέτρα με 3.38.4 και ο Όβετ στα 800 μέτρα με 1.45.4 δεν είδαν ωστόσο τα ονόματά τους στην "Λίστα Τιμής" που διατηρεί η Βρετανική Ολυμπιακή Ομοσπονδία ακριβώς επειδή παραβίασαν το μποϋκοτάζ συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

Εναρξη:19/7/1980
Λήξη:3/8/1980
Χώρα:Σοβιετική Ένωση (URS)
Αθλήματα:21
Αγωνίσματα:203
Χώρες:80
Αθλητές:4093
Αθλήτριες:1124
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000