η Νάντια Κομανέτσι και οι ασύμμετροι ζυγοί: 10''''''
XXI. ΜΟΝΤΡΕΑΛ 1976
Θα μπορούσε να ονομαστεί και η Ολυμπιάδα της σπατάλης. Είναι πιθανόν εάν το Λος Αντζελες 8 χρόνια αργότερα δεν έδειχνε τον δρόμο για μια κερδοφόρα Ολυμπιάδα, με το μεγάλο ξεπούλημα των πάντων που έκανε η οργανωτική επιτροπή της αμερικάνικης πόλης, να μην βρίσκονταν άλλοι που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μόντρεαλ.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διοργάνωσης πέρα από την πολυτέλεια, ήταν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν γεγονότα ανάλογα με το Μόναχο. Στα μείον αυτής της ολυμπιάδας ήταν και το μποϋκοτάζ που έκαναν στους αγώνες αρκετές χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής, επειδή ήταν αντίθετες στην συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας, της οποίας μια ομάδα ράγκμπι είχε επισκεφτεί την ρατσιστική Νότια Αφρική.

Στον στίβο ο Λάρσεν Βίρεν κέρδισε πάλι τα 5. 000 και τα 10. 000μ, ενώ ο κουβανός Αλμπέρτο Χουαντορένα για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων νίκησε στα 400 και τα 800 μ. Συγκλονιστικός υπήρξε ο τερματισμός των 3. 000μ με φυσικά εμπόδια. Τρεις αθλητές διεκδικούσαν την νίκη μέχρι τα τελευταία μέτρα, ο σουηδός Αντες Γκαρντερουντ, ο πολωνός Μαλινόφσκυ και ο ανατολικογερμανός Μπάουμγκαρντ. Ο τελευταίος έπεσε στην λίμνη και τελικά κέρδισε ο σουηδός.

Εντύπωση προκάλεσε η νίκη του γάλλου Γκυ Ντρυ στα 110μ με εμπόδια, ενώ θαυμάστηκε ο αμερικανός εμποδιστής των 400μ Έντουιν Μόζες, ο οποίος κυριάρχησε στο αγώνισμα για περισσότερα από δώδεκα χρόνια.

Τέλος ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον εκπληκτικό κουβανό πυγμάχο Τεόφιλο Στήβενσον ο οποίος κατέβαλε όλους του τους αντιπάλους με μοναδική ευκολία. Όταν του έγινε πρόταση να μεταπηδήσει στον επαγγελματισμό αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Νάντια Κομανέτσι
Η Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ δίκαια θα μπορούσε να ονομαστεί και η ολυμπιάδα της Νάντιας Κομανέτσι, της εκπληκτικής 14χρονης γυμνάστριας από την Ρουμανία, η οποία κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια αφήνοντας κυριολεκτικά άναυδους τους θεατές με την τελειότητα της εκτέλεσης των διαφόρων ασκήσεων Η Κομανέτσι κατόρθωσε κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο να μαγέψει την κοινή γνώμη και να αναδειχτεί σε μορφή των αγώνων και σε παγκόσμιο είδωλο.

Ειδικότερα η εμφάνισή της στο αγώνισμα των ασύμμετρων ζυγών, όπου πέτυχε το μέχρι τότε ακατόρθωτο, δηλαδή να συγκεντρώσει βαθμολογία με το απόλυτο 10, θα μείνει αξέχαστη.


Εναρξη:17/7/1976
Λήξη:1/8/1976
Χώρα:Καναδάς (CAN)
Αθλήματα:21
Αγωνίσματα:198
Χώρες:92
Αθλητές:4781
Αθλήτριες:1247
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000