ο ιπτάμενος Βαλερί Μπορζώφ/ο Μαρκ Σπιτς και τα επτά μετάλλια
XX. ΜΟΝΑΧΟ 1972
Οι αγώνες που έγιναν στο Μόναχο σημαδεύτηκαν από μια τραγωδία η οποία λίγο έλειψε να οδηγήσει στην διακοπή των αγώνων.

Πιο συγκεκριμένα παλαιστίνιοι τρομοκράτες εισέβαλαν στο Ολυμπιακό χωριό και αφού σκότωσαν δύο ισραηλινούς αθλητές κράτησαν για ομήρους τους υπόλοιπους εννέα απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση 200 ομοϊδεατών τους από τις ισραηλινές φυλακές. Μια πρόχειρα σχεδιασμένη επιχείρηση διάσωσης από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας κόστισε τελικά την ζωή στους εννιά ομήρους και μαζί τους σε ένα δυτικογερμανό αστυνομικό και σε πέντε παλαιστίνιους τρομοκράτες. Η περίοδος της αθωότητας των Ολυμπιακών Αγώνων είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

Στον καθαυτό οργανωτικό τομέα οι γερμανοί προσπάθησαν και πέτυχαν να διοργανώσουν μια ολυμπιάδα με κύρια χαρακτηριστικά το μέτρο και την συνεχή χρησιμότητα των εγκαταστάσεων. Το εντυπωσιακό στάδιο του Μονάχου φτιαγμένο σε ιδιαίτερα μοντέρνα γραμμή κυριαρχεί ακόμη και σήμερα στον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων με την τεράστια τέντα από καραβόπανο να καλύπτει σχεδόν την μισή του έκταση.

Η ολυμπιάδα αυτή ανήκει στον μεγαλύτερο κολυμβητή όλων των εποχών, τον μοναδικό αμερικανό Μαρκ Σπιτς. Δημιούργησε ένα φοβερό ρεκόρ συλλογής χρυσών μεταλλίων σε μια Ολυμπιάδα. Κατέκτησε συνολικά επτά χρυσά,στα 100 και 200μ ελεύθερο και πεταλούδα και σε τρεις σκυταλοδρομίες,4Χ100μ ελεύθερο, 4Χ200μ ελεύθερο και στα 4Χ100μ μεικτής.

Στον στίβο ο Βαλερύ Μπορζώφ επεβλήθη των αντιπάλων του στα 100 και τα 200μ,ενώ ο νικητής των 400μ με εμπόδια Τζων Ακι Μπούα ενθουσίασε το κοινό με τις ιδιορρυθμίες του. Ο φιλανδός Λάρσεν Βίρεν νίκησε στα 5 και 10 χιλιόμετρα θυμίζοντας τους ιπτάμενους συμπατριώτες του (Νούρμι και Κολεϊμάνεν) στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Στα υπόλοιπα αθλήματα υπήρξαν αθλητές που ο καθένας έβαλε την δική του σφραγίδα σε αυτούς τους αγώνες, όπως ο θηριώδης σοβιετικός αρσιβαρίστας Βασίλι Αλεξέφιεφ. Από τα ομαδικά αθλήματα το μπάσκετ έκλεψε την παράσταση και αυτό γιατί η ΕΣΣΔ νίκησε την ομάδα των ΗΠΑ με ένα καλάθι του Σεργκέι Μπέλωφ στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα (51-50). Οι αμερικανοί υπέβαλαν ένσταση κατά του αποτελέσματος η οποία τελικά απερρίφθη.

Ο Π. Γαλακτόπουλος κατέκτησε στην ελληνορωμαϊκή, το αργυρό μετάλλιο ενώ ο Η. Χατζηπαυλής αναδείχτηκε δεύτερος ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοία στα σκάφη τύπου ΦΙΝ.

Βαλερί Μπορζόφ, Μαρκ Σπιτς
Ο Βαλερί Μπορζόφ ήταν ο τελευταίος μεγάλος λευκός σπρίντερ σε ένα αγώνισμα που από την επόμενη Ολυμπιάδα και μέχρι σήμερα κυριάρχησαν οι έγχρωμοι αθλητές και ειδικότερα οι Αμερικανοί.

Σε μία έντονα πολιτικοποιημένη Ολυμπιάδα που σημαδεύτηκε από την τρομοκρατική ενέργεια του'Μαύρου Σεπτέμβρη" σε βάρος των Ισραηλινών αθλητών ο Μπορζόφ ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η σοβιετική σχολή κατακτώντας άνετα το χρυσό μετάλιο στα 100 μέτρα με χρόνο 10.14 και τα 200 μέτρα με 20.00

Από την άλλη πλευρά, μορφή στην κολύμβηση αναδείχθηκε ο Αμερικανός Μαρκ Σπιτς που κέρδισε επτά συνολικά μετάλλια.


Εναρξη:26/8/1972
Λήξη:11/9/1972
Χώρα:Δ.Γερμανία (FRG)
Αθλήματα:23
Αγωνίσματα:195
Χώρες:121
Αθλητές:6065
Αθλήτριες:1058
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000