Αλ Έρτερ: το τέταρτο μετάλλιο / ο Μπομπ Μπήμον ή γιατί πρέπει να μεγαλώσει το σκάμμα του μήκους
XIX. ΜΕΞΙΚΟ 1968
Η Πόλη του Μεξικού βρίσκεται σε υψόμετρο 2. 300μ. Το στοιχείο αυτό δημιούργησε έντονο προβληματισμό στους αθλητές και τους ειδικούς κυρίως γιατί κανείς δεν ήταν σίγουρος πως θα αντιδρούσε ο ανθρώπινος οργανισμός σε τόσο μεγάλο υψόμετρο. Οι υποθέσεις των αθλητιάτρων ότι από την αραιή ατμόσφαιρα θα ευνοηθούν οι δρομείς ταχύτητας και οι άλτες του μήκους, ενώ αντίθετα θα δυσκολευτούν οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων επαληθεύτηκαν πλήρως.

Η Ολυμπιάδα του Μεξικού σημαδεύτηκε από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, οι οποίοι έβλεπαν να δαπανώνται δισεκατομμύρια για τους αγώνες, ενώ η χώρα και κατ' επέκταση και ο μεξικάνικος λαός είχαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Μάλιστα στην διάρκεια επεισοδίων που έγιναν συγχρόνως με την τελετή έναρξης σκοτώθηκε μια νεαρή κοπέλα. Αυτά έγιναν απ' έξω. Από μέσα η παρουσία των αφροαμερικανών νικητών των δρόμων των 100, 200 και 400μ στην τελετή της απονομής των μεταλλίων δημιούργησε αίσθηση με την εκδήλωση από μέρους τους των προθέσεων τους και του θαυμασμού τους για το κίνημα χειραφέτησης των νεγροαμερικάνων, "Μαύροι Πάνθηρες"

Η Ολυμπιάδα αυτή επιβεβαίωσε την απόλυτη σχεδόν κυριαρχία των μαύρων και αφρικανών αθλητών στους δρόμους ταχύτητας (αμερικανοί) και αντοχής (αφρικανοί). Στα 100μ έγινε μια εκπληκτική κούρσα, βοηθούντος και του μεγάλου υψομέτρου. Πρώτος τερμάτισε ο αμερικανός Χάινς με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 9'' 95/100, το οποίο θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακατάρριπτο. Ο Σμιθ με 19'' 83/100 θα συντρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 200μ και θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ στα 400μ τρεις αμερικανοί θα ανέβουν στο βάθρο των νικητών.

Κατά τα άλλα ο Αλ Έρτερ κατέκτησε το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην δισκοβολία και ο Ντικ Φόσμπερυ έδειξε τι μπορεί να κάνει ο άλτης του ύψους με τον νέο παλμό που παρουσίασε. Αλλά ο αθλητής που έκανε την Ολυμπιάδα του Μεξικού πραγματικά αλησμόνητη ήταν ο Μπομπ Μπήμον, άλτης του μήκους. Πηδώντας 71 εκατοστά πάνω από τον δεύτερο έφτασε στα 8,90μ αναγκάζοντας τους κριτές να μετράνε και να ξαναμετράνε το άλμα.

Από ελληνικής πλευράς ο παλαιστής της ελληνορωμαικής Πέτρος Γαλακτόπουλος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 70 κιλά.

Μπομπ Μπίμον, Αλ Ερτέρ
Ο πρώτος ήταν Αμερικανός άλτης του μήκους. Ήταν ένας ιδιόρρυθμος αθλητής που δεν έβαζε ποτέ σημάδια στη φόρα του με αποτέλεσμα να κάνει συνεχώς άκυρα άλματα. Τη χρονιά των αγώνων ήταν χωρίς προπονητή, γιατί ήταν τιμωρημένος. Στον προκριματικό γύρο παραλίγο να αποκλειστεί κάνοντας δύο άκυρα άλματα. Στον τελικό με το πρώτο του άλμα στα 8. 90! κατόρθωσε όχι μόνο να πάρει το χρυσό μετάλλιο, αλλά να κάνει και ένα εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ που θα παραμείνει για σχεδόν 23 χρόνια ακατάρριπτο ( το κατέρριψε ο Μάικ Πάουελ, 8,95μ-1991).

Ο δεύτερος, ο Έρτερ, ήταν αμερικάνος δισκοβόλος. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ολυμπιάδα της Μελβούρνης κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Τον άθλο αυτό τον επανέλαβε και στις επόμενες τρεις ολυμπιάδες. Στην ολυμπιάδα του Μεξικό πήρε το χρυσό με 64. 78μ.


Εναρξη:12/10/1968
Λήξη:27/10/1968
Χώρα:Μεξικό (MEX)
Αθλήματα:20
Αγωνίσματα:172
Χώρες:112
Αθλητές:4750
Αθλήτριες:780
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000