Αμπέμπε Μπικίλα και πάλι αλλά με παπούτσια !
XVIII. ΤΟΚΙΟ 1964
Για πρώτη φορά διοργανώθηκαν Ολυμπιακοί αγώνες σε ασιατική χώρα. Οι ιάπωνες δαπάνησαν τεράστια ποσά όχι μόνο για την κατασκευή των πραγματικά μοναδικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και για την δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής, όπως ήταν οι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, το μετρό κλπ. Οργάνωσαν τα πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να λειτουργούν με ωρολογιακή ακρίβεια. Το ιαπωνικό κατασκευαστικό δαιμόνιο και η πατροπαράδοτη ιαπωνική ευγένεια και φιλοξενία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των αγώνων.

Στους αγώνες πήραν μέρος 94 χώρες,αριθμός- ρεκόρ,ανάμεσα τους για τελευταία φορά και οι δύο Γερμανίες με ενιαία ομάδα. Οι αγώνες μεταδόθηκαν για πρώτη φορά από την τηλεόραση μέσω δορυφόρου, ο οποίος είχε εκτοξευθεί λίγους μήνες πριν για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το ολυμπιακό βωμό άναψε ένας 19χρονος γιαπωνέζος ο οποίος δεν είχε καμιά σχέση με τον αθλητισμό. Ο Γιοσινόρι Σακάι είχε γεννηθεί σε ένα χωριό κοντά στην Χιροσίμα την ώρα της έκρηξης της ατομικής βόμβας (6 Αυγούστου 1945 ). Με αυτήν τη συμβολική τους ενέργεια οι γιαπωνέζοι έστειλαν ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η ανθρώπινη θέληση και εργατικότητα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες.

Ο Αμπέμπε Μπεκίλα "ξαναχτύπησε". Τρέχοντας με παπούτσια αυτήν την φορά ο μεγάλος αιθίοπας δρομέας θα κερδίσει πάλι τον Μαραθώνιο δρόμο. Έτσι έγινε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που κέρδισε αυτό το επίπονο άθλημα σε δύο συνεχόμενες ολυμπιάδες. Λίγο αργότερα το ίδιο σπουδαίο επίτευγμα θα πετύχει και ο ανατολικογερμανός Βάλντεμαρ Τσιερπίνσκι (1976,1980).

Στο άλμα σε ύψος ο θαυμάσιος σοβιετικός Βαλερύ Μπρούμελ νίκησε επιβεβαιώνοντας τις μοναδικές του αλτικές ικανότητες. Ο Αλ Έρτερ αν και τραυματισμένος στον αυχένα κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Στα αγωνίσματα του στίβου στις γυναίκες η ρουμάνα Γιολάντα Μπάλας με άλμα στα 1,90μ επιβεβαίωσε την ανωτερότητα της απέναντι στις υπόλοιπες αθλήτριες του αγωνίσματος, ενώ οι σοβιετικές αδελφές Ταμάρα και Ιρίνα Πρες κατέκτησαν τρία χρυσά μετάλλια, η πρώτη στην σφαίρα και το δίσκο και η άλλη στο πένταθλο.

Στην κολύμβηση συνέβη κάτι το μοναδικό, η αυστραλέζα Ντον Φρέιζερ νίκησε για τρίτη φορά στα 100μ ελεύθερο, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνισμα της κολύμβησης.

Αμπέμπε Μπεκίλα
Για μία ακόμη φορά ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπεκίλα θα κλέψει την παράσταση. Ο Αμπέμπε Μπεκίλα αξιωματικός της προσωπικής φρουράς του αυτοκράτορα Χαϊλέ. Ο λεπτοκαμωμένος αθλητής έτρεχε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς. Είχε προηγηθεί η νίκη του στην Ολυμπιάδα της Ρώμης, όταν τρέχοντας για τρίτη μόλις φορά σε μαραθώνιο κέρδισε το χρυσό, κάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2 ώρες 15.16.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ήταν ότι ο Μπεκίλα έτρεχε χωρίς παπούτσια. Στο Τόκιο ο Μπεκίλα επανέλαβε τον άθλο του -με παπούτσια αυτή τη φορά- σε χρόνο 2 ώρες 12'. 11''.


Εναρξη:10/10/1964
Λήξη:24/10/1964
Χώρα:Ιαπωνία (JPN)
Αθλήματα:19
Αγωνίσματα:163
Χώρες:93
Αθλητές:4457
Αθλήτριες:683
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000