Αμπέμπε Μπικίλα, ο ξυπόλητος δρομέας
XVII. ΡΩΜΗ 1960
Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα απέσυρε την υποψηφιότητα της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, αρκετά πριν η υποψηφιότητα της συζητηθεί στην ολομέλεια της ΔΟΕ. Οι λόγοι για αυτήν την υπαναχώρηση και αυτήν την φορά όπως και την προηγούμενη ήταν οικονομικοί.

Οι Ιταλοί προχώρησαν σε ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης αθλητικών χώρων και κατασκευής έργων υποδομής τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απρόσκοπτη τέλεση των αγώνων. Δεν δίστασαν επίσης να εντάξουν στον σχεδιασμό τους και τα μνημεία της Ρώμης μερικά από τα οποία, όπως π. χ. οι Θέρμες του Καρακάλλα αποτέλεσαν οργανικά τμήματα του αθλητικού κέντρου.

Το ολυμπιακό χωριό κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε μετά το πέρας των αγώνων τα διαμερίσματα να μοιραστούν σε δημόσιους υπαλλήλους. Έτσι οι Ιταλοί με τις επιλογές τους έδειξαν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εάν γίνει ορθολογικός σχεδιασμός τους, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικιστική και όχι μόνο αναδιάρθρωση μιας πόλης κάνοντας τους αγώνες μακροπρόθεσμα ανταποδοτικούς.

Ο αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα ήταν ο αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής αυτής της ολυμπιάδας. Ο ξυπόλητος δρομέας είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την κούρσα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την μεγάλη του αντοχή και ταχύτητα τον οδήγησαν με σχετική ευκολία στη νίκη.

Σημαντική ήταν και η επιτυχία του γερμανού Αρμιν Χάρυ ο οποίος με χρόνο 10''και 2/10 νίκησε τους αμερικανούς στα 100μ. Η Βίλμα Ρούντολφ, ένα ψηλόλιγνο κορίτσι η οποία πήρε τρία χρυσά μετάλλια στα 100, 200 και 4x100μ, όταν ήταν μικρή είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα, η οποία παραλίγο να την αφήσει ανάπηρη. Οι επιδόσεις των ελλήνων αθλητών δεν ικανοποίησαν με εξαίρεση την επιτυχία του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου που με πλήρωμα τους Εσκιτζόγλου και Ζαίμη κατέκτησε με το τύπου Ντράγκον σκάφος ΝΗΡΕΥΣ το χρυσό μετάλλιο.

Κάσιους Κλέι ( Μωχάμετ Αλι)
Αμερικάνος νέγρος αθλητής που αγωνίστηκε στην πυγμαχία στα 81 κιλά, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο σε ηλικία μόλις 18 ετών. Όταν επέστρεψε στην Αμερική γυρνούσε παντού φορώντας το ολυμπιακό μετάλλιο στο λαιμό του.

Οι φυλετικές διακρίσεις όμως ήταν ακόμη έντονες στις ΗΠΑ. Μετά από ένα καυγά (αρνήθηκαν να τον σερβίρουν σε εστιατόριο λευκών και του επιτέθηκαν) απαρνήθηκε το μετάλλιό του (το πέταξε στον ποταμό Οχάιο). Δεν ξανασυμμετείχε ποτέ σε Ολυμπιάδα και έγινε ένας από τους καλύτερους επαγγελματίες πυγμάχους όλων των εποχών. Όταν ασπάστηκε τον Ισλαμισμό άλλαξε το όνομά του σε Μωχάμετ Αλι, ενώ αρνήθηκε να στρατευτεί για να πάει να πολεμήσει στο Βιετνάμ.


Εναρξη:25/8/1960
Λήξη:11/9/1960
Χώρα:Ιταλία (ITA)
Αθλήματα:17
Αγωνίσματα:150
Χώρες:83
Αθλητές:4738
Αθλήτριες:610
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000