Αλ Έρτερ: το πρώτο μετάλλιο
XVI. ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1956
Στην μακρινή Αυστραλία για πρώτη φορά η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε την πρώτη θέση στην άτυπη βαθμολογία των Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγο πριν από τους αγώνες σημειώθηκαν συγκρούσεις στο Σουέζ ανάμεσα στους Αιγυπτίους και Γαλλοβρετανικά στρατεύματα, τα οποία εισέβαλαν στην χώρα του Νείλου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Την ίδια σχεδόν στιγμή οι σοβιετικοί κατέπνιγαν την Ουγγρική Επανάσταση στέλνοντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ίμρε Νάγκυ στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τα δύο αυτά γεγονότα είχαν σημαντική επίδραση στους αγώνες,αφού αρκετές χώρες απείχαν, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως οι ολυμπιακοί αγώνες είναι δύσκολο να παραμείνουν ανεπηρέαστοι από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν αρκετές ομάδες οι οποίες θα έπαιρναν μέρος στους ιππικούς αγώνες ήταν ο νόμος που απαγόρευε την εισαγωγή ιπποειδών στην Αυστραλία. Τελικά η ΔΟΕ αποφάσισε τα ιππικά αγωνίσματα να διεξαχθούν στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Οι αυστραλοί παρά τα πολλά προβλήματα, τεχνικής και μη φύσεως, που συνάντησαν κατάφεραν να διοργανώσουν μια μάλλον επιτυχημένη Ολυμπιάδα στηριζόμενοι κυρίως στην εργατικότητα και την καλή τους διάθεση.

Στην Μελβούρνη έκανε την εμφάνιση του ένας αθλητής ο οποίος θα καταφέρει κάτι το μοναδικό στην αθλητική του καριέρα. Θα κατακτήσει σε τέσσερις συνεχόμενες ολυμπιάδες το χρυσό μετάλλιο στην δισκοβολία. Ο αθλητής αυτός είναι ο Αλ Έρτερ. Το ρεκόρ αυτό του αμερικανού αθλητή παραμένει μέχρι σήμερα ακατάρριπτο. Ο επίσης αμερικανός Μπομπ Μάροου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στα 100, 200 και 4Χ100 μ. , ενώ για πρώτη και τελευταία φορά οι σοβιετικοί βρήκαν στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Κουτς τον μεγάλο αθλητή των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Ο σοβιετικός αθλητής κυριάρχησε στα 5 και στα 10 χιλιόμετρα.

Στην Ολυμπιάδα στο αγώνισμα του πόλο είχαμε σύγκρουση ανάμεσα στους Ούγγρους και τους Σοβιετικούς παίκτες εξαιτίας της σοβιετικής εισβολής στην Ουγγαρία. Ο Γ. Ρουμπάνης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ με άλμα 4,50μ και ο Γ. Τσακανίκας κατέλαβε την 8η θέση στην σφαιροβολία.

Μπόμπι Τζο Μόροου, Βλαντιμίρ Κουτς
Ο Μπόμπι Τζο Μόροου ήταν ένας Αμερικάνος θεοσεβούμενος καλλιεργητής καρότων που κέρδισε τρία χρυσά στους αγώνες ταχύτητας. Συγκεκριμένα νίκησε στα 100μ με χρόνο 10. 5, στα 200μ με χρόνο 20. 6 και στα 4Χ100.

Χαρακτηριστικό της τεχνικής του ήταν το πολύ δυνατό φίνις. Ο ίδιος απέδωσε την επιτυχία του στον εντεκάωρο ύπνο την προηγούμενη μέρα που του γέμισε τους μυς με ενέργεια. Ο Βλαντιμίρ Κουτς ήταν ο καλύτερος αθλητής που είχε ποτέ η Σοβιετική Ένωση σε δρόμους αντοχής. Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε δύο χρυσά στα 5.000μ με χρόνο 13.39.6 και στα 10.000μ με χρόνο 28.45.6. Θρυλικές έμειναν οι μονομαχίες του με το μεγάλο Βρετανό δρομέα Γκόρντον Πίρι που κέρδισε το ασημένιο στα 5.000μ.


Εναρξη:22/11/1956
Λήξη:8/12/1956
Χώρα:Αυστραλία (AUS)
Αθλήματα:17
Αγωνίσματα:145
Χώρες:67
Αθλητές:2813
Αθλήτριες:371
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000