Έμιλ Ζάτοπεκ, προσοχή στην ατμομηχανή !
XV. ΕΛΣΙΝΚΙ 1952
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στο Ελσίνκι σηματοδοτούν μια νέα αρχή στο ολυμπιακό κίνημα, γιατί πήραν μέρος οι ηττημένες χώρες του πολέμου αλλά και η Σοβιετική Ένωση. Επίσης η διοργάνωση των αγώνων από τους Φιλανδούς έφθασε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς ακρότητες, με αποτέλεσμα η ολυμπιάδα αυτή να γίνει σημείο αναφοράς για τις επόμενες.

Για την διοργάνωση αυτής της Ολυμπιάδας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Ελλάδα, η οποία όμως γρήγορα απεσύρθη πριν η πρόταση συζητηθεί στην ολομέλεια της ΔΟΕ. Τη φλόγα στον βωμό του εντυπωσιακού σταδίου του Ελσίνκι, παρουσία 72. 000 θεατών, την άναψε ο δρομέας Παάβο Νούρμι συνδέοντας έτσι με μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν.

Ο τσεχοσλοβάκος Εμίλ Ζάτοπεκ ήταν συγκλονιστικός σε αυτούς τους αγώνες. Αλλά και η σύζυγός του Ντάνα Ζατοπέκοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό. Στην ίδια Ολυμπιάδα έκανε την πρώτη πετυχημένη εμφάνιση ο Μπομπ Ρίτσαρντς, ο επιλεγόμενος και ιπτάμενος ιερέας, αφού ήταν καθηγητής της θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, χρυσός νικητής στο άλμα επί κοντώ. Ο ιερέας μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο του ψυχρού πολέμου προσπαθούσε να φέρει αμερικανούς και σοβιετικούς πιο κοντά. Στους αγώνες αυτούς έριξε πολύ ξύλο ο θαυμάσιος, μετέπειτα επαγγελματίας, αμερικανός πυγμάχος Φλοιντ Πάτερσον. Στα αξιοσημείωτα των αγώνων επίσης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η βρετανική ολυμπιακή ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει το πρώτο της και μοναδικό σε αυτούς τους αγώνες χρυσό μετάλλιο ένα τέταρτο της ώρας πριν από την τελετή λήξης των αγώνων.
Εμίλ Ζάτοπεκ
Μεγάλος Τσεχοσλοβάκος αθλητής στους δρόμους αντοχής, που έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος- ατμομηχανή, παρατσούκλι που του δόθηκε λόγω του ιδιόρρυθμου στυλ τρεξίματός του.

Είχε λάβει μέρος και στην προηγούμενη Ολυμπιάδα, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 5. 000μ (14. 17. 8)και το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 (29.59.6). Στην Ολυμπιάδα αυτή όμως διέπρεψε με τα τρία χρυσά στα 5.000μ. (16.06.6), στα 10.000μ (29.17.0) και στο μαραθώνιο (2 ώρες και 23.3). Οι χρόνοι αυτοί ήταν ταυτόχρονα και ολυμπιακά ρεκόρ. Εκτός από τον ίδιο και η γυναίκα του Ντάνα Ζατοπέκοβα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο με βολή 50.47. Οι δυο τους αποτέλεσαν το πρώτο χρυσό ζευγάρι των αγώνων.


Εναρξη:19/7/1952
Λήξη:3/8/1952
Χώρα:Φινλανδία (FIN)
Αθλήματα:17
Αγωνίσματα:149
Χώρες:69
Αθλητές:4407
Αθλήτριες:518
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000