Φάνι Μπλάνκερς Κοέν, η ζωή μέσα από τις στάχτες...
XIV. ΛΟΝΔΙΝΟ 1948
Μια Ολυμπιάδα η οποία έπρεπε να γίνει παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Μεγάλης Βρετανίας. Η διοργάνωση της ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την συνέχιση του θεσμού.

Πάνω στα ερείπια που άφησε πίσω του ένας τρομακτικός πόλεμος,την ώρα που φούντωνε ο ψυχρός πόλεμος, τη στιγμή που υποσιτιζόταν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Ευρώπης, οι λαοί βρήκαν το κουράγιο να εκδηλώσουν την πρόθεση τους να ζήσουν ειρηνικά και να αγωνιστούν για αυτό. Η Ολυμπιάδα αυτή ήταν η έμπρακτη εκδήλωση αυτής τους της πρόθεσης αν και δεν μετείχαν οι ηττημένοι του πολέμου ούτε η ΕΣΣΔ, η οποία είχε στείλει όμως πολλούς παρατηρητές.

Οι συμμετοχές χωρών ξεπέρασαν τις 59 και ο αριθμός των αθλητών έφτασε στο ύψος -ρεκόρ των 4. 400 ατόμων. Οι αθλητές φιλοξενήθηκαν σε παλιά στρατόπεδα και σε σχολεία, ενώ οι περισσότερες ομάδες έφεραν από τις πατρίδες τους ξηρά τροφή για να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες. Μόνο οι αμερικανοί, όπως πάντα άριστα οργανωμένοι, έφερναν καθημερινά με αερογέφυρα από τις ΗΠΑ κρέας, γάλα, αυγά και βούτυρο.

Τρεις ήταν οι αθλητές η παρουσία των οποίων προκάλεσε αίσθηση στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Δύο άνδρες, ο τσεχοσλοβάκος Εμίλ Ζάτοπεκ και ο αμερικανός Μπομπ Ματάιας και μια γυναίκα η ολλανδέζα Φάνυ Μπλάνκερς -Κοέν.

Ο Ζάτοπεκ έκανε αισθητή την παρουσία του με τα δύο μετάλλια που κατέκτησε, ένα χρυσό στα 10.000μ και ένα αργυρό στα 5.000μ. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έτρεχε ονομάστηκε ο άνθρωπος -ατμομηχανή. Ο αθλητής αυτός θα κυριαρχήσει τα επόμενα 8 χρόνια στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

Ο αμερικανός Μπομπ Ματάιας ο οποίος για πρώτη φορά έπαιρνε μέρος στο επίπονο αγώνισμα του δεκάθλου εντυπωσίασε με το στυλ του αλλά και με το γεγονός πως ήταν μόλις 17 ετών.

Φάνι Μπλάνκερς Κοέν
Στην Ολυμπιάδα αυτή την παράσταση έκλεψε η αθλήτρια από την Ολλανδία που έμεινε στην ιστορία ως "ιπτάμενη νοικοκυρά", λόγω της οικογενειακής της κατάστασης (ήταν μητέρα δύο παιδιών).

Είχε λάβει μέρος και στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου σε ηλικία μόλις 16 ετών, αλλά ο πόλεμος την εμπόδισε τότε να συνεχίσει. Κατόρθωσε όμως να πραγματοποιήσει το όνειρο της στα 28 της χρόνια, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100μ (11. 9), στα 200μ (24. 4), στα 80 μετ' εμποδίων (11. 2) και στα 4Χ100 (47. 5).


Εναρξη:29/7/1948
Λήξη:14/8/1948
Χώρα:Μ.Βρετανία (GBR)
Αθλήματα:17
Αγωνίσματα:136
Χώρες:59
Αθλητές:3714
Αθλήτριες:385
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000