Τσέσε Όουενς-Αδόλφος Χίτλερ σημειώσατε 1
XI. ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936
Η ανυπέρβλητη Ολυμπιάδα όπως ονομάστηκε θεωρείται τηρουμένων των αναλογιών και λαμβανομένων υπόψη των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια ως μια από τις καλύτερες Ολυμπιάδες από οργανωτικής κυρίως πλευράς.

Όμως, υπήρξε συγχρόνως και η Ολυμπιάδα κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε με βάναυσο τρόπο το Ολυμπιακό ιδεώδες για την άσκηση ιδεολογικής και φυλετικής προπαγάνδας από την πλευρά του ναζιστικού καθεστώτος και ιδιαιτέρως από τον Αδόλφο Χίτλερ. Δυστυχώς όμως για αυτόν ένας χαμογελαστός αφροαμερικανός ο Τζέσυ Όουενς, με τις εκπληκτικές του νίκες σε τέσσερα αγωνίσματα, απέδειξε εμπράκτως το ανυπόστατο των μισαλλόδοξων ναζιστικών θεωριών

Πριν από την έναρξη των αγώνων ήταν αμφίβολη η συμμετοχή των αμερικανών εξαιτίας της στάσης του ναζιστικού καθεστώτος απέναντι στους Εβραίους και τις μειονότητες. Αυτό το ενδεχόμενο ανάγκασε τον Χίτλερ να εγγυηθεί προσωπικά την ισότιμη συμμετοχή όλων των αθλητών στους αγώνες. Στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η νέα εφεύρεση η τηλεόραση. Έγιναν μεταδόσεις κάποιων αγωνισμάτων μέσω κλειστού κυκλώματος. Επίσης για πρώτη φορά έγινε στην Ολυμπία αφή της ολυμπιακής φλόγας και διεξήχθη ολυμπιακή λαμπαδηδρομία. Μια μορφή που συγκίνησε με την εμφάνιση που έκανε και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ήταν αυτή του κορεάτη νικητή του Μαραθωνίου Κι Τσουγκ Σαν, ο οποίος νίκησε τρέχοντας με άλλο όνομα, Κιτάι Σον, και άλλη εθνικότητα, την Ιαπωνική, επειδή το 1936 η πατρίδα του η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή.
Τζέσι Όουενς
Ο Τζέσυ Όουενς ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία ο μεγάλος αθλητής που έλαμψε στην διάρκεια των αγώνων.

Κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στα 100, 200, 4x100μ και στο μήκος πετυχαίνοντας συγχρόνως σπουδαία ρεκόρ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αγώνας του με τον γερμανό Λογκ στο μήκος, εξαιτίας κυρίως της ιστορικής συγκυρίας και του κλίματος που επικρατούσε τότε στην ναζιστική Γερμανία. Ο Λογκ ένας σπουδαίος αθλητής όχι μόνο συμπεριφέρθηκε άψογα στην διάρκεια του αγώνα, αλλά αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του αντιπάλου του στο τέλος, αγκάλιασε τον Όουεν και του έδωσε συγχαρητήρια. Ο μεγάλος αυτός αθλητής αλλά και σπουδαίος άνθρωπος στην διάρκεια του Β'Π. Π. πολέμησε συνέχεια στην πρώτη γραμμή,όπου και βρήκε τον θάνατο το 1943 στην Ιταλία.


Εναρξη:1/8/1936
Λήξη:16/8/1936
Χώρα:Γερμανία (GER)
Αθλήματα:19
Αγωνίσματα:129
Χώρες:49
Αθλητές:3738
Αθλήτριες:328
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000