Επιτέλους, ένα στάδιο με στίβο 400 μέτρων...
IX. ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 1928
Η Γερμανία μετέχει για πρώτη φορά μετά το τέλος του Πολέμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας μάλιστα τα περισσότερα μετάλλια μετά την ομάδα των ΗΠΑ. Στους αγώνες μετείχαν 2. 971 αθλητές από 46 χώρες.

Οι γυναίκες έλαβαν μέρος για πρώτη φορά στα αγωνίσματα του στίβου παρά την συνεχιζόμενη αντίθεση του Κουμπερτέν στην συμμετοχή τους. Η διοργάνωση των αγώνων ήταν απόλυτα επιτυχημένη εξαιτίας του ιδιαίτερου ζήλου που επέδειξαν οι Ολλανδοί. Το Ολυμπιακό Στάδιο που κατασκεύασαν στο Αμστερνταμ χωρητικότητας 40. 000 θεατών ήταν το πρώτο στάδιο του οποίου ο στίβος είχε συνολικό μήκος τετρακοσίων μέτρων.

Επίσης σε αυτήν την Ολυμπιάδα διαμορφώθηκε το τελετουργικό της τελετής έναρξης και της τελετής λήξης των αγώνων με την ελληνική ομάδα να παρελαύνει πρώτη τιμής ένεκεν μια και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα.

Ανάμεσα στα δρώμενα της τελετής έναρξης ήταν και το άναμμα του ολυμπιακού βωμού, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί αφή της φλόγας στην Ολυμπία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εμφάνιση του καναδού δρομέα Πέρσυ Ουίλιαμς στα 100 και στα 200μ ο οποίος κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τους συμπατριώτες του. Αξιοσημείωτο επίσης γεγονός των αγώνων είναι ότι για πρώτη φορά ασιατική χώρα -η Ιαπωνία -κατέκτησε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

Πιο συγκεκριμένα ο Μίκιο Όντα κατέκτησε την πρώτη θέση στο άλμα τριπλούν. Στις καταδύσεις συνέβη κάτι μοναδικό, οι κριτές ανακήρυξαν νικητή τον Φ. Σιμάικα από την Αίγυπτο. Τότε κατάλαβαν το λάθος τους, είχαν ξεχάσει να προσθέσουν τους βαθμούς της τελευταίας προσπάθειας του στον αμερικανό Ζάρντινς, ο οποίος ήταν τελικά και ο νικητής των αγώνων.

Έθελ Κάδεργουντ
Η Καναδέζα αθλήτρια του ύψους κυριάρχησε στους αγώνες όχι μόνο με τις αθλητικές της επιδόσεις, αλλά και με την ομορφιά της, που την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο ανάμεσα στους θεατές όσο και στους φωτογράφους. Χαρακτηριστικό ήταν και το στυλ της.

Καθόταν τυλιγμένη σε μια κόκκινη κουβέρτα και πριν από κάθε προσπάθεια πλησίαζε τον πήχη, του γελούσε και στη συνέχεια έπαιρνε φόρα. Νίκησε πηδώντας 1.59 και αφήνοντας τρεις πόντους πίσω της τις συναθλήτριες της.


Εναρξη:17/5/1928
Λήξη:12/8/1928
Χώρα:Ολλανδία (NED)
Αθλήματα:14
Αγωνίσματα:109
Χώρες:46
Αθλητές:2724
Αθλήτριες:290
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000