Μι Τάρζαν ...γιου Τζέιν, το άστρο του Τζόνυ Βαϊσμίλερ
VIII. ΠΑΡΙΣΙ 1924
Η διεξαγωγή των αγώνων ανατέθηκε στο Παρίσι - αν και μόλις πριν από 24 χρόνια είχαν διεξαχθεί σε αυτήν την πόλη πάλι οι Ολυμπιακοί που είχαν γνωρίσει μάλιστα παταγώδη αποτυχία -μετά από παρέμβαση του ίδιου του Κουμπερτέν ο οποίος επιθυμούσε να αποχωρήσει από την προεδρία της ΔΟΕ και συγχρόνως ήθελε με αυτόν τον τρόπο να εορτασθούν και τα 30 χρόνια από την λήψη της απόφασης για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων. Ενδόμυχα πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο δινόταν η ευκαιρία στην γενέθλια πόλη του να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που είχε αφήσει η διοργάνωση του 1900.

Διεξήχθησαν στο θαυμάσιο στάδιο Κουλόμπ χωρητικότητας 50. 000 θεατών και πήραν μέρος 44 χώρες -χωρίς και πάλι την Γερμανία-με 3. 075 αθλητές συνολικά. Πρόκειται για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι μετέδωσαν την αίσθηση του αληθινού μέτρου, της οργανωτικής τελειότητας, της σωστής κρίσεως, της αμεροληψίας, του ακριβούς προγραμματισμού και της τελειότητας των εγκαταστάσεων και των αθλητικών οργάνων.

Η ταινία "οι δρόμοι της φωτιάς" που παίχτηκε στους κινηματογράφους στις αρχές της δεκαετίας του 1980 παρουσιάζει τους αγώνες των Παρισίων μέσα από την προσπάθεια δύο δρομέων από την Βρετανία, του Χάρολντ Έμπραχαμς στα 100μ και του Έρικ Λίντελ στα 400μ να διακριθούν. Τελικά και οι δύο θα κατορθώσουν να κατακτήσουν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Λίντελ θα πεθάνει σε σχετικώς μικρή ηλικία (47 χρονών) αιχμάλωτος των Ιαπώνων. Μια άλλη μορφή των συγκεκριμένων αγώνων ήταν ο Παάβο Νούρμι ο οποίος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στους δρόμους αντοχής.
Τζόνι Βαϊσμίλερ
Μία από τις χαρακτηριστικές μορφές των αγώνων αυτών ήταν ο Αμερικανός κολυμβητής, ρουμανικής καταγωγής, Τζόνι Βαϊσμίλερ που κέρδισε τρία χρυσά μετάλια στα 100μ και στα 400μ ελεύθερο καθώς και στο ομαδικό 4x100. 'Εγινε ο πρώτος αθλητής που έκανε το κατοστάρι σε χρόνο λιγότερο από ένα λεπτό.

Οι επιτυχίες του ως ολυμπιονίκης θα συνεχιστούν και το 1928 με δύο χρυσά. Περισσότερο όμως γνωστός στο ευρύ κοινό θα γίνει αργότερα όταν θα πρωταγωνιστήσει ως Ταρζάν σε ταινίες του Χόλυγουντ. Συνολικά θα γυρίσει 11 ταινίες.


Εναρξη:4/5/1924
Λήξη:27/7/1924
Χώρα:Γαλλία (FRA)
Αθλήματα:17
Αγωνίσματα:126
Χώρες:44
Αθλητές:2956
Αθλήτριες:136
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000