Τζίμυ Θορπ, ο άνδρας από μπρούτζο
V. ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912
Μετά την επιτυχία των αγώνων του Λονδίνου ήταν πλέον φανερό πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως αθλητικός θεσμός είχε βρει πλέον τον δρόμο του.

Αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα με την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης. Οι συμμετοχές έφθασαν τις 28 χώρες και τους 2. 541 αθλητές. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε ένα καινούργιο στάδιο από πέτρα γρανίτη με έντονα τα γοτθικά στοιχεία. Η επιτυχία μεγάλη παρά την αντίθεση του Κουμπερτέν στην συμμετοχή των γυναικών στα κολυμβητικά αγωνίσματα. Οι αμερικανοί επικράτησαν και πάλι στα αγωνίσματα του στίβου, αλλά οι σπουδαίοι αθλητές της Φιλανδίας με τις επιτυχίες τους στους δρόμους μέσων και μεγάλων αποστάσεων έδειξαν πως η κυριαρχία των Βορειοαμερικάνων τελείωνε.

Οι Σουηδοί είχαν προγραμματίσει σπουδαίες τελετές οι οποίες όμως τελικά ματαιώθηκαν με παρέμβαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για να υπογραμμιστεί πως το κεντρικό στοιχείο της Ολυμπιάδας είναι η αθλητική ιδέα. Τέλος αποφασίστηκε οι επόμενοι ολυμπιακοί αγώνες να γίνουν στην πόλη του Βερολίνου.

Στα αξιοσημείωτα των αγώνων ήταν η συμμετοχή στο πένταθλο του Τζωρτζ Πάττον, ο οποίος αργότερα θα πρωταγωνιστήσει στις μάχες του Β'Π. Π. ως στρατηγός του αμερικανικού στρατού. Ήλθε 5ος γιατί απέτυχε στο καλύτερο του αγώνισμα την σκοποβολή, στην οποία μάλιστα συμμετείχε με το υπηρεσιακό του 45νταρι τύπου Κολτ.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 30 αθλητές (5 του στίβου, 9 σκοπευτές,13 οπλομάχοι, 1 παλαιστής και 2 κολυμβητές ). Οι επιδόσεις των αθλητών δεν υπήρξαν καθόλου καλές με εξαίρεση το χρυσό μετάλλιο του Κ. Τσικληντήρα στο άλμα σε μήκος χωρίς φορά. Ο ίδιος αθλητής κατέλαβε και την τρίτη θέση στο ύψος χωρίς φόρα. Λίγους μήνες μετά την επιτυχία του ο θαυμασιος αυτός αθλητής θα πεθάνει από μηνιγγίτιδα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Τζιμ Θορπ
Η μορφή του εκπληκτικού ινδιάνου από τις ΗΠΑ Τζιμ Θορπ κυριάρχησε απόλυτα στους συγκεκριμένους αγώνες.

Ο Ουα το Χοκ όπως ήταν το πραγματικό του όνομα ανήκε στην ινδιάνικη φυλή Φοξ. Στην αρχή ασχολήθηκε με το ράγκμπυ στο οποίο γνώρισε πολλές επιτυχίες. Στη συνέχεια την προσοχή του τράβηξαν το πένταθλο και το δέκαθλο στα οποία αγωνίσματα και πρωταγωνίστησε στους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης. Στα αγωνίσματα του δεκάθλου πέτυχε επιδόσεις ικανές να του δώσουν τα χρυσά μετάλλια σε όλα τα αγωνίσματα που συναποτελούν το δέκαθλο. Για 25 δολάρια που είχε πάρει στο ράγκμπυ θεωρήθηκε επαγγελματίας και του αφαιρέθηκαν τα χρυσά μετάλλια.

Αυτά προσφέρθηκαν στους δεύτερους νικητές που όμως αρνήθηκαν να τα πάρουν λέγοντας πως ο Θορπ είναι πολύ καλύτερος αθλητής από τους ιδίους. Τα μετάλλια επιστράφηκαν από την ΔΟΕ στα παιδιά του πολλά χρόνια αργότερα, το 1983.

Η ζωή του γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ και τίτλο "Ο άνθρωπος από μπρούντζο".


Εναρξη:5/5/1912
Λήξη:27/7/1912
Χώρα:Σουηδία (SWE)
Αθλήματα:14
Αγωνίσματα:102
Χώρες:28
Αθλητές:2490
Αθλήτριες:57
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000