μια σχεδόν αμερικάνικη υπόθεση
III. ΣΑΙΝΤ ΛΟΥΙΣ 1904
Ο Κουμπερτέν γρήγορα κατάλαβε πως για την επιτυχία των αγώνων και κυρίως για την συνέχιση τους ήταν αναγκαία η συνδρομή του αμερικάνικου παράγοντα του μόνου που εκείνη τη στιγμή μπορούσε να στηρίξει με κεφάλαια την προσπάθεια.

Έτσι αποφασίστηκε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1904 να γίνουν στις ΗΠΑ και μάλιστα στην πόλη του Σικάγο. Τελικά, με παρέμβαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τήοντορ Ρούσβελτ επελέγη η Πύλη της Δύσεως, το Σαιντ Λούις γιατί η περίοδος τέλεσης των αγώνων θα συνέπιπτε με την σημαντική εμπορική έκθεση της πόλης. Για αυτό και η διάρκεια των αγώνων έφθασε τους τρεις σχεδόν μήνες όσο και η διάρκεια της έκθεσης.

Η τεράστια απόσταση από την Ευρώπη είχε σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη συμμετοχή αθλητών από την Γηραιά 'Ηπειρο και την σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των αμερικανών σε όλα τα αθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στα αγωνίσματα του στίβου οι 20 από τους 21 ολυμπιονίκες ήταν αμερικανοί. Τέλος έγιναν και αγωνίσματα αμερικάνικης καθαρά έμπνευσης, όπως ήταν το πήδημα του βαρελιού, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Κουμπερτέν.

Είκοσι ένα από τα αγωνίσματα στίβου κερδήθηκαν από αμερικανούς αθλητές. Ο μόνος μη αμερικανός που κέρδισε χρυσό ήταν ένας αστυνόμος από τον Καναδά, ο Ντεσμαρτό που νίκησε στην σφαίρα.

Το αγώνισμα του Μαραθωνίου προσέφερε πάλι τις περισσότερες συγκινήσεις. Για αυτό φρόντισε ο μοναδικός και ανεπανάληπτος κουβανός δρομέας Φελίξ Καρβαγιάλ, οποίος στην πατρίδα του εργαζόταν ως ταχυδρόμος. Όταν αποφάσισε να πάρει μέρος στους αγώνες δεν είχε καθόλου χρήματα για το ταξίδι του στην Αμερική. Αρχισε να ζητιανεύει στην Αβάνα και τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Στην διάρκεια του ταξιδιού έχασε όλα του τα χρήματα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πάει στον Σαιντ Λούις με τα πόδια. Στην διάρκεια του Μαραθωνίου μιλούσε με τους θεατές έτρωγε και έπινε, διασκέδαζε. Έφτασε τελικά στο τέρμα τέταρτος και όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί τα έβαλε με τον εαυτό του. Αντίθετα με τον μάλλον αγαθούλη κουβανό, ο αμερικανός Λόρτζ προτίμησε αντί να ιδρώνει να ανέβει από το 16ο χλμ σε ένα φορτηγό το οποίο τον μετέφερε στο τέρμα. Όταν ανακαλύφθηκε η απάτη τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από τους στίβους.

Τους θεατές των αγώνων συγκίνησε ιδιαίτερα ο αμερικανός Αιζερ ο οποίος κατέκτησε στην γυμναστική 5 μετάλλια, αν και το ένα του πόδι ήταν ξύλινο. Στους αγώνες αυτούς ο Ν. Γεωργαντάς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην δισκοβολία και ο Π. Κακούσης κατέλαβε την πρώτη θέση στην άρση βαρών, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

Τζορτζ Αιζερ
Ο Αιζερ ήταν Αμερικάνος. Αν αγωνιζόταν σήμερα δε θα συμμετείχε στους κανονικούς Ολυμπιακούς, αλλά στους Special Olympics, γιατί ύστερα από ένα ατύχημα είχε χάσει το πόδι του και το είχε αντικαταστήσει με ξύλινο. Αυτό δεν τον εμπόδισε να κερδίσει στους αγώνες γυμναστικής τρία χρυσά μετάλλια (μονόζυγο, αναρρίχηση σε κοντάρι και άλμα), ένα ασημένιο (ίππος) και ένα χάλκινο (δίζυγο).

Εναρξη:1/7/1904
Λήξη:23/11/1904
Χώρα:ΗΠΑ (USA)
Αθλήματα:17
Αγωνίσματα:91
Χώρες:13
Αθλητές:681
Αθλήτριες:8
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000