η αποτυχημένη ολυμπιάδα
II. ΠΑΡΙΣΙ 1900
Οι Γάλλοι αποφάσισαν να οργανώσουν την Ολυμπιάδα στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης των Παρισίων. Όλοι περίμεναν η Ολυμπιάδα αυτή να είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Αθήνας μια και οι Γάλλοι θα είχαν διδαχτεί από τις οργανωτικές ατέλειές της. Οι ελπίδες αυτές γρήγορα διαψεύστηκαν και αν δεν υπήρχε ο ενθουσιασμός ορισμένων ρομαντικών, όπως ήταν ο βαρόνος Κουμπερτέν, αλλά και η αυξημένη συμμετοχή αθλητών, ίσως οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είχαν σταματήσει να διεξάγονται ήδη από το Παρίσι.

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπήρχε ειδικό στάδιο για τα αγωνίσματα του στίβου, πως τα σκάμματα των αλμάτων τα τακτοποιούσαν οι ίδιοι οι αθλητές και η προσέλευση του κοινού σε μια πόλη μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων ποτέ δεν ξεπέρασε τους 3.000 θεατές την ημέρα σε αντίθεση με τους 30.000 και 40.000 θεατές που παρακολουθούσαν τους αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα του 1896.

Καλύτερος αθλητής των αγώνων αναδείχτηκε ο αμερικανός Αλβιν Κρένζλαιν, ένας πολύ ψηλός νεαρός από την Πενσυλβάνια, ο οποίος κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 60μ, στα 200μ, στα 110μ με εμπόδια και στο άλμα σε μήκος. Από αυτήν την ολυμπιάδα άρχισαν να μετέχουν και γυναίκες (τένις).

Στα αξιοσημείωτα αυτών των αγώνων ήταν και τα πολλά ευτράπελα που συνέβησαν, απόδειξη της κακής οργάνωσης τους. Στα 400μ με εμπόδια οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν τηλεγραφόξυλα για εμπόδια, τα οποία είχαν τοποθετήσει κάθετα στον στίβο. Επίσης στον τερματισμό του μαραθωνίου όπου αμερικανός Νιούτον πανηγύριζε νομίζοντας ότι ήταν πρώτος, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πέμπτος, ενώ στην περίπτωση του αμερικανού νικητή των 400μ Λονγκ οι γάλλοι φίλαθλοι πίστεψαν πως ήταν γάλλος και το πανηγύρισαν αναλόγως.

Ρέι Έουρι
Ο Αμερικάνος στην καταγωγή Ρέι Έουρι γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα. Όταν ήταν μικρός έμεινε για κάποιο χρονκό διάστημα παράλυτος από τη μέση και κάτω. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Εξασκούνταν σε καθημερινή βάση σκληρά και στο τέλος ξεπέρασε μόνος του το πρόβλημα. Στην Ολυμπιάδα του Παρισιού χρίστηκε χρυσός ολυμπιονίκης σε τρία αγωνίσματα του στίβου, στο ύψος άνευ φόρας (1. 65μ), στο μήκος άνευ φόρας (3. 21μ) και στο τριπλούν άνευ φόρας (10. 58μ). Ο 'Εουρι, επανέλαβε τον άθλο του αγωνιζόμενος και στις επόμενες δύο ολυμπιάδες του 1904 -κερδίζοντας πάλι τα χρυσά μετάλλια στα ίδια αγωνίσματα- και του 1908 στην οποία κατέκτησε δύο ακόμη χρυσά μετάλλια. (άλμα εις ύψος άνευ φόρας, άλμα εις μήκος άνευ φόρας).

Εναρξη:14/5/1900
Λήξη:28/10/1900
Χώρα:Γαλλία (FRA)
Αθλήματα:18
Αγωνίσματα:95
Χώρες:24
Αθλητές:1206
Αθλήτριες:19
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2008