ο θρίαμβος του Σπύρου Λούη
I. ΑΘΗΝΑ 1896
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής άρχισαν στις 25 Μαρτίου (Παλαιό ημερολόγιο), ημέρα της Εθνικής των Ελλήνων εορτής, στις 15. 30' ακριβώς, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α' κήρυξε την έναρξη των αγώνων. Αμέσως μετά ακούστηκε για πρώτη φορά, σε στίχους Κωστή Παλαμά και μουσική Σπυρίδωνα Σαμάρα, ο Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εκτέλεση του ύμνου από τις φιλαρμονικές και από μια χορωδία 150 ατόμων έκανε μεγάλη εντύπωση στους χιλιάδες θεατές οι οποίοι επευφήμησαν ζωηρά τους εκτελεστές.
Στην πρώτη σύγχρονη ολυμπιάδα πήραν μέρος 285 αθλητές από 13 χώρες. Η έναρξη των αγωνισμάτων αναγγέλθηκε από τον ήχο μιας σάλπιγγας. Εμφανίστηκαν τότε οι αθλητές που θα λάμβαναν μέρος στα προκριματικά του πρώτου αγωνίσματος που δεν ήταν άλλο από τον δρόμο των 100μ. Το δεύτερο αγώνισμα της ημέρας ήταν ο τελικός στο άλμα εις τριπλούν. Ο νικητής αμερικανός Κόνολυ με άλμα στα 13,71μ ήταν ο πρώτος ολυμπιονίκης των συγχρόνων ολυμπιακών αγώνων. Αμερικανός ήταν και ο νικητής του αγωνίσματος της δισκοβολίας, Γκάρετ, ο οποίος κέρδισε και το αγώνισμα της σφαιροβολίας.

Παράλληλα με τα αγωνίσματα του στίβου τις επόμενες ημέρες διεξήχθησαν και τα αγωνίσματα της γυμναστικής,της άρσης βαρών, της πάλης,του τένις, της οπλομαχίας και της σκοποβολής. Η ποδηλασία διεξήχθη στο ποδηλατοδρόμιο το οποίο κατασκευάστηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Νέο Φάληρο. Την πέμπτη ημέρα των αγώνων έγινε το αγώνισμα του Μαραθωνίου. Η ιδέα για την πραγματοποίηση του αγωνίσματος ανήκε στον γάλλο λόγιο Μισέλ Μπρελ, ο οποίος πρότεινε στον Κουμπερτέν να επαναληφθεί η κούρσα του Φειδιππίδη και αυτός θα πρόσφερε το έπαθλο στον νικητή. To αγώνισμα αυτό έκρυβε για τους έλληνες φιλάθλους ξεχωριστές συγκινήσεις. Η νίκη του Σπύρου Λούη, του νερουλά από το Μαρούσι, συγκίνησε τόσο πολύ το Πανελλήνιο, ώστε πέρασε στη σφαίρα του θρύλου.

Την τελευταία ημέρα των αγώνων έγινε η απονομή των μεταλλίων στους νικητές και ο βασιλιάς Γεώργιος κήρυξε την λήξη των αγώνων,οι οποίοι γνώρισαν μοναδική επιτυχία, μια επιτυχία τόσο αναγκαία για τη συνέχιση του θεσμού.

Σπύρος Λούης
Αναμφισβήτητα ο πιο σπουδαίος αθλητής αυτών των αγώνων υπήρξε ο Σπύρος Λούης. Μπροστά σε 70. 000 θεατές, ως επί το πλείστον Έλληνες, και τις βασιλικές οικογένειες της Ελλάδας και της Σερβίας τερμάτισε πρώτος στη δύσκολη διαδρομή Μαραθώνα - Αθήνα. Οι θεατές έχουν ήδη πληροφορηθεί το νέο από τον αφέτη που έφιππος έφερε τα ευχάριστα νέα. Όταν ο νερουλάς από το Μαρούσι μπήκε στο στάδιο, αποθεώθηκε από τους θεατές που έκλαιγαν από χαρά και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Ο χρόνος του νικητή ήταν 2 ώρες και 58'και 50'' για την απόσταση των 42 και κάτι χλμ.

Εναρξη:6/4/1896
Λήξη:15/4/1896
Χώρα:Ελλάδα (GRE)
Αθλήματα:9
Αγωνίσματα:43
Χώρες:14
Αθλητές:241
Αθλήτριες:0
Δείτε τα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2008