20/2/2018 Eπικοινωνία | Πληροφορίες
Eγγραφή | Forum | Ημερολόγιο | in mail | E-cards | SiteMaker ix.in.gr

Επιλέξτε ημερομηνία
    6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
 

Επιλέξτε ημερομηνία
    6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
Τελευταία ενημέρωση: 2/10/2009 18:37  
Ήττα για Σικάγο, Τόκιο και Μαδρίτη
Στο Ρίο ντε Ζανέιρο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016
Πανοραμική άποψη του Ρίο με το «Κορκοβάντο» και το άγαλμα του Χριστού (πατήστε για περισσότερες φωτό)

Κοπεγχάγη: Το Ρίο ντε Ζανέιρο υπερίσχυσε της Μαδρίτης στο τελικό στάδιο της ψηφοφορίας και είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 (5-21 Αυγούστου)! Ήδη από τη διαδικασία είχαν αποκλειστεί οι υποψηφιότητες των άλλων δύο πόλεων, Σικάγο και Τόκιο.

Η πόλη της Βραζιλίας ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ, όμως ανέτρεψε τα προγνωστικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας μεταξύ των «αθανάτων» για την ανάδειξη της νικήτριας πόλης.

Το Ρίο κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση αυτή της Μαδρίτης, όπως φανερώνει η διαφορά των 34 ψήφων και είναι η πρώτη πόλη από τη Νότια Αμερική που αναλαμβάνει να «φιλοξενήσει» το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη.

Tα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άφησαν εκτός συνέχειας το Σικάγο στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς η υποψηφιότητα της αμερικανικής πόλης συγκέντρωσε μόλις 18 ψήφους.

Ακολούθησε στη δεύτερη ψηφοφορία το Τόκιο, καθώς «έπεισε» μόλις 20 από τους λεγόμενους «αθανάτους».

Τελικά, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 99 μέλη της ΔΟΕ (98 έγκυρες ψήφοι, 1 αποχή), το Ρίο ντε Τζανέιρο πήρε το «χρίσμα» για τη διοργάνωση των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς συγκέντρωσε 66 ψήφους έναντι 32 της Μαδρίτης, αναλαμβάνοντας ακόμη ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός μετά την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στο ποδόσφαιρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ψήφισαν όλα τα μέλη της ΔΟΕ σε όλες τις ψηφοφορίες, καθώς οι «αθάνατοι» που προέρχονταν από τις τέσσερις διεκδικήτριες πόλεις δεν είχαν δικαίωμα να «τοποθετηθούν» στις ψηφοφορίες, στις οποίες μετείχαν οι πόλεις των χωρών τους.

Επίσης, δεν ψήφισε ούτε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος θα εξέφραζε την προτίμησή του μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

121η Σύνοδος της ΔΟΕ, στην Κοπεγχάγη (2 Οκτωβρίου 2009)

Πόλη                                      Ψήφοι
                             1ος γύρος            2ος γύρος          3ος γύρος
Ρίο ντε Zανέιρο              26                         46                     66
Μαδρίτη                         28                         29                     32
Τόκιο                            22                          20
Σικάγο                           18


Λούλα: «Η Βραζιλία παρουσίασε την καρδιά της» 
  
Με δάκρυα στα μάτια, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πανηγύρισε την ανάδειξη του Ρίο ντε Ζανέιρο ως διαργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της ΔΟΕ, ο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε:

«Νόμιζα ότι ποτέ δεν θα ένιωθα τέτοια συγκίνηση στη ζωή μου. Το Ρίο έχει ψυχή, έχει καρδιά. Ενα δάκρυ κύλησε, όταν ανέβηκα στο βήμα και μίλησα. Υπερασπίστηκα τη Βραζιλία. Και μόνο το ότι ήμουν εδώ στην Κοπεγχάγη, ακόμα κι αν έχανα, θα άξιζε τον κόπο.
Απλώς να έρθω εδώ και να υπερασπίσω τη χώρα μου.

»Δεν υπάρχει κανείς που να έχει αμφιβολία για το μεγαλείο της οικονομίας της Βραζιλίας. Οι άλλες υποψήφιες πόλεις παρουσίασαν προτάσεις. Η Βραζιλία παρουσίασε την καρδιά της. Τώρα θέλω να ξεκουραστώ και να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, από τον πιο σπουδαίο μέχρι τον πιο ταπεινό, για την προσπάθεια που κατέβαλε. Να τους ευχαριστήσω, γιατί έδειξαν την ψυχή τους».


Ξέσπασμα πανηγυρισμών...


Σε ξέσπασμα τρελών πανηγυρισμών προέβησαν οι Βραζιλιάνοι στο Ρίο ντε Ζανέιρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Ζακ Ρογκ του αποτελέσματος της τελευταίας ψηφοφορίας, με την οποία γνωστοποιήθηκε η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στην πόλη τους.

Χορεύοντας και τραγουδώντας χιλιάδες κάτοικοι του Ρίο, ξεχύθηκαν στην πιο γνωστή παραλία του κόσμου την Κόπα Καμπάνα για να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους.

Παρόμοιες σκηνές και εντός της αίθουσας στην Κοπεγχάγη, όπου έγινε η αναγγελία της απόφασης της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία της χώρας να ξεσπά σε αυθόρμητες εκδηλώσεις, με αγκαλιές, φιλιά και φωνές χαράς και ικανοποίησης.

Χαρακτηριστικά ο Κάρλος Οσόριο, γενικός γραμματέας της Επιτροπής διεκδίκησης των Αγώνων του Ρίο, μόλις που πρόλαβε να φωνάξει σε σχετική ερώτηση, για τη νίκη της πόλης του: «Σπουδαία νίκη, είναι εντυπωσιακό, απίστευτο».

Και πως να είναι διαφορετικά, όταν το Ρίο έκανε την έκπληξη, αφού στη διεκδίκηση ήταν μάλλον το αουτσάιντερ και κατάφερε να πάρει τους Αγώνες του 2016, χάρη και στην πολιτική αύρα που φαίνεται ότι διαχέει ο Πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το Ρίο είχε να αντιμετωπίσει ακόμα και το Σικάγο, την πόλη του Μπαράκ Ομπάμπα και την παρουσία του στην Κοπεγχάγη, που ήταν η πρώτη Αμερικανού Προέδρου σε ψηφοφορία της ΔΟΕ για την ανάθεση Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας Ρίο

Πληθυσμός: 6.000.000

Σύνθημα: «Ζήσε το πάθος σου» (Live your passion)

Ημερομηνίες: 5 έως 21 Αυγούστου 2016

Εγκαταστάσεις: Προβλέπονται τέσσερις βασικοί άξονες. Ο κυριότερος είναι η περιοχή της Μπάρα, όπου θα διεξαχθούν όλα τα αθλήματα κλειστού χώρο και επίσης θα κατασκευαστούν το Ολυμπιακό Χωριό και τα Κέντρα Τύπου (MPC, IBC). Στην άλλη πλευρά της πόλης βρίσκεται η περιοχή Μαρακανά, που έχει πάρει το όνομά της από το θρυλικό γήπεδο του Ρίο.

Εκεί θα κτιστεί το Ολυμπιακό Στάδιο «Ζοάο Χαβελάνζε», έδρα των τελετών έναρξης και λήξης, των αγωνισμάτων του στίβου και -παραδοσιακά σε Ολυμπιακούς Αγώνες- τού τελικού τού ποδοσφαιρικού τουρνουά.

Στην περιοχή Ντεόντορο θα δημιουργηθεί το «σπίτι» των θαλάσσιων αθλημάτων (κάνοε-καγιάκ και ιστιοπλοΐα) και οι εγκαταστάσεις για την ιππασία και την ποδηλασία τύπου BMX. Στην πασίγνωστη παραλία της Κόπα Καμπάνα θα βρίσκονται τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία της Ολυμπιακής οικογένειας, καθώς και οι εγκαταστάσεις για το μπιτς βόλεϊ και το τρίαθλο.

Αποστάσεις: Οι «ανοιχτές» εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ακτίνα μεγαλύτερη των 20χλμ από το επίκεντρο των Αγώνων, που είναι η περιοχή της Μπάρα και το Ολυμπιακό Χωριά.

Προϋπολογισμός: Με βάση τον φάκελο υποψηφιότητας, θα χρειαστούν συνολικά 9,86 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων και εκμοντερνισμού των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σε αντίθεση με τις αντίπαλες υποψηφιότητες της Μαδρίτης, του Τόκιο και του Σικάγου, το Ρίο ντε Ζανέιρο σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τους αγώνες για τη δημιουργία μιας «Υπέροχης Πόλης» («ciudad maravillosa», όπως ήταν ένα από τα συνθήματα της επιτροπής διεκδίκησης).

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η μεγαλούπολη της Βραζιλίας αντιμετωπίζει προβλήματα εγκληματικότητας, το δίκτυο μεταφορών είναι απαρχαιωμένο, ενώ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Υποστήριξη: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ήταν ο «άνθρωπος - κλειδί», που με την παρουσία του έπεισε τους 'Αθάνατους' της ΔΟΕ να αποφασίσουν υπέρ του Ρίο.

Ηταν η τρίτη φορά που η βραζιλιάνικη πόλη διεκδίκησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κατάφερε, σε αντίθεση με τις διοργανώσεις του 2004 και του 2012.


Όλες οι διοργανώτριες πόλεις

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο οποίο η ΔΟΕ ανέθεσε την Παρασκευή τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, θα πάρει από το Λονδίνο τη «σκυτάλη» της διοργάνωσης του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού στον πλανήτη.

Η πόλη της Βραζιλίας είναι η 23η διαφορετική πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από την Αθήνα το 1896. Η λίστα με τις πόλεις που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχει ως εξής:

1896-Αθήνα
1900-Παρίσι
1904-Σεντ Λιούις
1908-Λονδίνο
1912-Στοκχόλμη
1920-Αμβέρσα
1924-Παρίσι
1928-Αμστερνταμ
1932-Λος Αντζελες
1936-Βερολίνο
1948-Λονδίνο
1952-Ελσίνκι
1956-Μελβούρνη
1960-Ρώμη
1964-Τόκιο
1968-Μεξικό
1972-Μόναχο
1976-Μόντρεαλ
1980-Μόσχα
1984-Λος Αντζελες
1988-Σεούλ
1992-Βαρκελώνη
1996-Ατλάντα
2000-Σίδνεϊ
2004-Αθήνα
2008-Πεκίνο
2012-Λονδίνο
2016-Ρίο ντε Ζανέιρο

Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr
 
Ψηφίστε
Ποιο ήταν κατά τη γνώμη σας το πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων 2008;
..............................
Δείτε τα αποτελέσματα
Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2008 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.