20/2/2018 Eπικοινωνία | Πληροφορίες
Eγγραφή | Forum | Ημερολόγιο | in mail | E-cards | SiteMaker ix.in.gr

Επιλέξτε ημερομηνία
    6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
 

Επιλέξτε ημερομηνία
    6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
Τελευταία ενημέρωση: 1/10/2009 17:30  
Σικάγο, Τόκιο, Ρίο και Μαδρίτη
Με παρόντες τους Ομπάμα, Θαπατέρο, Λούλα η απόφαση για τους Ολυμπιακούς 2016
Μισέλ Ομπάμα (δεξιά) και Όπρα Γουίνφρι ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υποψηφιότητα του Σικάγο για τους Ολυμπιακούς του 2016

Κοπεγχάγη: Πολιτική και αθλητισμός συγκλίνουν σε ένα δυναμικό μείγμα την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη, όπου με την αξιόπιστη παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε πρώτο πλάνο, τα μέλη της ΔΟΕ θα αποφασίσουν ποια από τις 4 υποψήφιες πόλεις θα αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Το ποσοστά δίνουν και παίρνουν και η αγωνία ανεβαίνει στα ύψη ενόψει της απόφασης των «Αθανάτων» της ΔΟΕ. Πολλοί γνώστες της κατάστασης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, έχουν χαρακτηρίσει «πολύ κλειστή» την αναμέτρηση των τεσσάρων πόλεων για την τελική επικράτηση, του Σικάγου, της Μαδρίτης, του Τόκιο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, θέλοντας να τονίσουν ότι η μάχη θα κριθεί με ελάχιστες ψήφους.

Αυτό που έχει μέχρι στιγμής διαφανεί στην Κοπεγχάγη, είναι ότι η παρουσία του πλανητάρχη είναι καταλυτική και ικανή να δώσει στο Σικάγο τον τίτλο του φαβορί. Άλλωστε, ποτέ άλλοτε Αμερικανός πρόεδρος δεν παραβρέθηκε σε σύνοδο της ΔΟΕ για την απόφαση ανάθεσης Ολυμπιακών Αγώνων σε κάποια πόλη. Αναμφίβολα όμως αυτό αποτελεί και ένα μεγάλο ρίσκο για την πολιτική υπόληψη του Αμερικανού προέδρου που αποφάσισε να είναι προσωπικά παρών στην Κοπεγχάγη για να στηρίξει την υποψηφιότητα της δικής του πόλης.

Και ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ταξιδέψει μέσα στη νύκτα για την Κοπεγχάγη απευθείας από την Ουάσιγκτον, η σύζυγός του και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, βρίσκεται ήδη εδώ και 48 ώρες στην πρωτεύουσα της Δανίας. Και βέβαια δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά έχει ξεκινήσει συνεχείς συναντήσεις με τα μέλη της ΔΟΕ, προκειμένου να τους πείσει να ψηφίσουν το Σικάγο.

Αν το ζεύγος Ομπάμα καταφέρει να επηρεάσει τα μέλη της ΔΟΕ, θα φανεί μετά την ψηφοφορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες τρεις υποψήφιες πόλεις παραμένουν απαθείς καθώς έχουν μεταβεί στην Κοπεγχάγη με επικεφαλής τις πολιτικές τους ηγεσίες. Με την Μαδρίτη να έχει στο πλευρό της τόσο τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος όσο και τον Πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, το Τόκιο τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα και το Ρίο ντε Ζανέιρο με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο τελευταίος μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και τη γνωστή φράση «Yes, we can» του Μπαράκ Ομπάμα από την προεκλκογική του εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε στον κόσμο και λέμε, Ναι, μπορούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο Λούλα ντα Σίλβα.

Φαβορί δίνουν όμως το Σικάγο και τα γραφεία στοιχημάτων του Λονδίνου, με το Ρίο να είναι ο μεγάλος του αντίπαλος και να ακολουθεί το Τόκιο, ενώ αουτσάιντερ δίνεται η Μαδρίτη. Κανείς, όμως, δεν ξέρει τι θα βγάλει η ψηφοφορία και μέχρι τότε όλοι ελπίζουν.

Αν όμως ο Μπαράκ Ομπάμα, αποτύχει στην αποστολή του και δεν καταφέρει να πάρει τους Αγώνες για το Σικάγο, μάλλον θα αισθανθεί όπως ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα που είχε μεταβεί πριν 12 χρόνια στη Λωζάνη της Ελβετίας για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κέιπ Τάουν. Η ΔΟΕ είχε εκφράσει την μεγάλη της ικανοποίηση για την παρουσία του λαοπρόβλητου ηγέτη, όμως το Κέιπ Τάουν έμεινε μόλις στην 4η θέση με την Αθήνα να αναλαμβάνει τους Αγώνες του 2004.

Η διαδικασία

Πρώτο στη «μάχη» της παρουσίασης θα μπει το Σικάγο, ενώ θα ακολουθήσουν το Τόκιο, το Ρίο ντε Ζανέιρο και ύστερα από τη μεσημεριανή διακοπή, προκειμένου να γευματίσουν τα μέλη της ΔΟΕ, η Μαδρίτη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη της διοργανώτριας πόλης, ενώ στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση από τον Ζακ Ρογκ της πόλης που θα αναλάβει τους 31ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, η ΔΟΕ θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου μαζί με την πόλη που θα έχει επιλεγεί να διοργανώσει τους Αγώνες του 2016, ενώ θα υπογραφεί και το σχετικό συμβόλαιο.

Tα μέλη της ΔΟΕ, οι λεγόμενοι «αθάνατοι», θα ψηφίσουν για την ανάδειξη της πόλης που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2016.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν θα ψηφίσουν όλα τα μέλη σε όλες τις ψηφοφορίες, καθώς οι «αθάνατοι» που προέρχονται από τις τέσσερις διεκδικήτριες πόλεις δεν έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν στις ψηφοφορίες, στις οποίες μετέχουν οι πόλεις των χωρών τους, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, θα ψηφίσει μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Για την εκλογή της πόλης που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2016 θα γίνουν όσες ψηφοφορίες χρειαστεί, μέχρις ότου μια υποψήφια πόλη συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Μετά από κάθε ψηφοφορία, η πόλη με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται από τη συνέχεια.

Η ΔΟΕ διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψήφων και έτσι κάθε ψηφοφορία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 λεπτά, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα ανακοινώνει μετά το πέρας κάθε ψηφοφορίας μόνο την πόλη που αποκλείεται, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των ψήφων που πήρε.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ψηφοφοριών ο Ζακ Ρογκ θα ανακοινώσει το όνομα της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr
 
Ψηφίστε
Ποιο ήταν κατά τη γνώμη σας το πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων 2008;
..............................
Δείτε τα αποτελέσματα
Όροι Χρήσης : Προστασία Προσωπικών Δεδομένων : Ασφάλεια Συναλλαγών
©1999-2008 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.